Touch Me Festival Rijeka

9.12.2017.–30.3.2018., MMSU

Touch Me Festival Rijeka

Nevidljivo koje nas okružuje

međunarodna izložba

9. – 30.12.2017., Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Otvorenje izložbe: subota, 9.12.2017. u 20 sati
Radno vrijeme: utorak – nedjelja, 11 – 20 sati

Touch Me Festival: Nevidljivo koje nas okružuje nastavak je suradnje KONTEJNER-a i umjetničkog programa vodeće znanstvene institucije za čestičnu fiziku “Arts at CERN”. Nakon zagrebačkog izdanja festivala, održanog u listopadu ove godine, udruga KONTEJNER i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka predstavljaju selekciju prezentiranih radova u Rijeci. Međunarodna izložba održat će se od 9. do 30. prosinca 2017. u novoj zgradi Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u bivšoj tvornici Benčić.

Inovativno prožimanje znanosti, umjetnosti i tehnologije okosnica je međunarodnog festivala Touch Me koji se od 2005. održava svake tri godine u organizaciji udruge KONTEJNER iz Zagreba. Dosadašnja festivalska izdanja otvorila su teme poput zloupotrebe inteligencije, energije i informacije, pojma vremena i četvrte dimenzije, imperativa užitka i hedonizma, predstavljajući pritom neke od najaktualnijih novomedijskih radova svjetske i lokalne umjetničke scene.

Peto izdanje Touch Me Festivala nosi naziv Nevidljivo koje nas okružuje, a kustoski ga je osmislila Mónica Bello, španjolska kustosica s rezidencijom u švicarskom CERN-u i voditeljica Arts at CERN programa. Naziv implicira skrivene događaje, pojave i fenomene van ljudskih perceptivnih mogućnosti. Među najintrigantnije takve pojave spada tamna tvar – tajanstvena supstanca koja sačinjava većinu materije svemira. Nevidljivo koje nas okružuje promišlja tamnu tvar kao metaforu i simbol ljudskih granica te ograničenosti naše percepcije, znanja i doživljaja stvarnosti. Kako skrivene pojave istražiti putem znanosti, a kako putem umjetnosti te na koji način zamisliti nešto što postoji onkraj naše mogućnosti percepcije samo su neka od pitanja na koja će festival pokušati odgovoriti.

Filip Borelli (HR), Iva Ćurić (HR), Martin Howse (UK), Ale de la Puente (MX), Semiconductor (UK) te Ana Sladetić & Nika Jurlin (HR) umjetnici su čiji će radovi posjetiteljima pružiti neočekivana iskustva nevidljivog i nepoznatog, stvarajući pritom nove osjetilne senzacije.

 

projekt osmislio: KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Zagreb
kustoski koncept: Mónica Bello | kustosica i voditeljica programa Arts at CERN u suradnji s udrugom KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
organizacija: KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Zagreb i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
partner: Arts at CERN, Ženeva
Projekt podržali: Ministarstvo kulture RH,  Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Zaklada ‘’Kultura nova’’, AMEXID – Meksička agencija za razvoj međunarodne suradnje