Toni Meštrović – Vrtoglavi krugOtok

3.12.–20.12.2015., MMSU

Izbor trinaest radova izdvaja ideju kružnosti, koja se u video opusu Tonija Meštrovića provlači u nekoliko varijanti, od sporih do vrtoglavih rotacija. Izložba je svojevrsni kolaž radova iz ciklusa CONTINUUM CONTINUUS i ponekih iz Horizontalnih i vertikalnih studija obuhvaćajući teme i postupke koje su odredile njegovu radnu sintaksu: montaža u funkciji pokretanja željenog vremena, prezentacija videa u galerijskom prostoru kroz višekanalnost, u cilju totaliteta percepcije slike i zvuka.

Autor je prepoznatljiv po meditativnim prikazima otočkog pejzaža i podmorja, no izložba će pokazati i manje poznate i još ne izlagane radove iz ranog perioda stvaranja. Ovakvo predstavljanje umjetnika zamišljeno je u formatu studijske izložbe kojom se ujedno riječkoj publici autor predstavlja prvi put samostalno.
Paralelni program održati će se u novootvorenom Mini Art kinu Croatia, gdje će se ljubiteljima filmske prezentacije prikazati radovi u verziji fima.

Tekst izložbe – Sabina Salamon, kustosica

Iz životopisa
Rođen 1973. u Splitu, diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln Živi u Rijeci i Kaštelima a predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Odsjek za film i video.

 

 

 

Partner: Art – kino Croatia

Podrška: Ministarstvo kulture

Foto: Vertigo#5 (Rijeka), 2013, 34” loop, video still

Vodstvo kroz izložbu: srijeda, 16. 12. 2015. u 18 sati

Paralelni program samostalne izložbe Vrtoglavi krugOtok Tonija Meštrovića, održati će se u Mini Art kinu Croatia, gdje će se prikazati radovi u verziji filma.

četvrtak 17.12.2015. u 20 sati u Mini Art-kinu prikazati će se:
ABYSSOS, 2002. – 2004., video film, 17′ 35”
ESCAPE, 1999. – 2000., video film, 3’30”

Nakon prikazivanja, u Mini Art kinu Croatia održati će se razgovor s umjetnikom.