Ale de la Puente – Noge u vodi, pogled u zvijezde čekajući sijevanje

16.10.2017. u 18h, MMSU

Tema razgovora s Ale de la Puente biti će potraga za središtem, kao fizičkom i konceptualnom kategorijom kroz različite ekspedicije i metodologije koje su postale kreativni proces u njezinom radu.

Riječ je o istraživanju centra (Large Hadron Collider) sprovedenom u CERN-u  (Europskom vijeću za nuklearna istraživanja) u Ženevi.

„Naučili smo da nismo središte Sunčevog sustava i da nismo u središtu Mliječnog puta, … čak štoviše, da središte svemira ne postoji. Potraga za središtem, susret s njim i mogućnost da se dogodi predstavljaju različite pristupe znanju. Premda centar nema dimenzija, niti je fiksiran u vremenu ili prostoru, izazov da ga pronađemo postaje metafora.“ (izvadak iz teksta Ale de la Puente)

http://www.aledelapuente.org

Studirala je industrijski dizajn (Goldsmith College, London), brodogradnju i nautiku.  Njezin interes za dimenziju vrijeme-prostor rezultiralo je suradnjom sa znanstvenicima iz raznovrsnih područja (astronomija, nuklearna fizika, matematika, lingvistika i hipnoza).
Surađivala je s institucijama poput Instituta za biotehnologiju UAEM (Universidad Autónoma del Estado de Morelos), meksičkog Instituta za astronomiju i Nacionalnog instituta za nuklearne znanosti (Sveučilišta u Meksiku).
Trenutno razvija projekt “Noge u vodi, pogled prema zvijezdama, čekajući munje “.
Izlaže međunarodno, između ostalog i u Laboratorio de Arte Alameda, Museo de Arte Carrillo Gil, Museo de Arte actual Ex-Teresa, Museo de Arte Moderno MAM; Polytechnic Museum (Moskva) KSEVT (Slovenija) Rubin Center (EUA), Centro Cultural Montehermoso,Vitoria-Gasteiz, Španjolska; Museo Reina Sofía, Madrid; Bass Museum of Art, (Miami, Florida); Tokyo Wonder Site, (Tokyo, Japan); TCNJ Art Gallery, New Jersey; MALBA, (Buenos Aires, Argentina); Museo de Arte del Banco de la República, (Bogota, Colombia).

Predavanje je održano u sklopu projekta RISK CHANGE.