Thomas A. Østbye – Imagining Reality

19.7.–28.7.2013., Mali Salon

Zanima me stvarnost, beskonačno kompleksna stvarnost. Ja sam dio te kompleksnosti, koristim različite alatke i pristupe da uđem u nivoe stvarnosti. Nije uvijek lako znati na kojem se nivou nalazim i po kojem nivou kopam, a uvijek postoji još, dublje, više za otkrivanje. Kad mi se čini da imam cjelovitu sliku, znam da sam u krivu. A kad je nešto toliko jednostavno da je shvatljivo, a istovremeno je previše kompleksno da bih to u potpunosti dosegnuo, znam da sam na dobrom putu.

Ovim riječima Thomas Østbye – norveški vizualni umjetnik, redatelj, fotograf, filmaš – govori o temi izložbe “Imagining Reality” koja će u petak 19. srpnja, u 20 sati, biti otvorena u Malom salonu, u sklopu međunarodne filmske radionice Ex Oriente + Refineri.

Kad Thomas Østbye govori o realnosti, on to govori iz pozicije filozofa i komparativnog teologa što po vokaciji jest, ali i iz pozicije vizualnog umjetnika koji i kad kopa po dubini istovremeno kopa po površini – vidljivog, vizualnog.
Za Mali salon je pripremio nekoliko videa i jedan videoloop kojima je zajedničko da se bave različitim gledanjem na, kako on to kaže, fenomen stvarnosti.

Tako će prvo s čim će se posjetitelj izložbe susreti biti videoloop lica trojice muškaraca koji gledaju u kameru a zapravo gledaju sami sebe u ogledalu (“Waiting Dynamics“). Potom gledatelj prelazi na instalaciju “Screening” čija je autorica Kaja Leijon, te na Østbyeov video “Take #2” – hibridni doks koji tematizira empatiju.
Posljednji video koji Østbye prikazuje zove se “Human“, a taj je i najupečatljiviji. Njime autor pita, Koliko se možemo približiti drugoj osobi prije nego li to postane nehumano, ili možda previše humano?

Video instalacije zaokružit će i jedna fizička instalacija nazvana WAHRHEIT – slova od metala koja stoje na ulazu u galeriju, tako da ih posjetitelj mora zaobilaziti. Uglovi su im oštri i napukli pa je iz slova moguće izvesti različite riječi kao što su WAR, HEI… Inače, Wahrheit na njemačkom znači Istina, a na norveškom zvuči kao dvije različite riječi, kao “war” – rat i kao “het” – nježnost, obzirnost, pažljivost..

Thomas Østbye (1979., Oslo) jedan je od najtalentiranijih i najnagrađivanijih norveških redatelja mlađe generacije. Osim filmom, bavi se i fotografijom te video instalacijama. Dosad je kao redatelj osvojio niz umjetničkih i filmskih nagrada, uključujući i nagradu na CPH:DOX-u.
U Rijeci, osim što izlaže u Malom salonu, i predaje na poznatoj međunarodnoj filmskoj radionici Ex Oriente Film koja se održava od 17. do 22. srpnja, po prvi put u Hrvatskoj. Također, njegov će višestruko nagrađivani dokumentarac “Imagining Emanuel” biti prikazan na brodu Galeb (Molo longo), u petak 19. srpnja u 21 sat.

Program Ex Oriente Film u Rijeci organizira Udruga Ukus iz Rijeke (dokumentarci “Marijine“, “Zimsko čudo“, “Kamo?“), u suradnji s Institutom dokumentarnog filma iz Praga. Tijekom radionice, radit će se na razvijanju ukupno 18 (međunarodnih) filmskih projekata, a s autorima radi niz vodećih europskih i hrvatskih konzultanata za područje filma, filmskih i festivalskih producenata, organizacijskih menadžera, redatelja, sveučilišnih predavača.

Više na www.ukus.tv/manifestacije/refineri-exoriente-film-2013

Program Ex Oriente Film u Rijeci organizira Udruga Ukus iz Rijeke