Tekstilna industrija i ženski rad iz svih uglova: bogat popratni program u posljednjem tjednu izložbe Hane Miletić “Komadi”

27.9.–29.9.2022.,

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u posljednjem tjednu izložbe Hane Miletić “Komadi” priprema niz događanja kojima će se tematizirati glavni elementi izložbe: tkanje, ženski rad, posebice rad u tekstilnoj industriji, principi solidarnosti, modna industrija i njena socijalna i ekološka održivost te principi recikliranja i ponovne uporabe.

Događanja kroz koja će se razne publike, od djece do stručnih publika, imati priliku susresti s ovim temama radionica je tkanja za djecu i roditelje, zatim posebno vodstvo izložbom umjetnice Hane Miletić, izlaganje Valerie Graziano o vezi feminističke teorije i prakse popravljanja, filmski program, video predavanje Chiare Bonfiglioli, autorice knjige “Women and Industry in the Balkans” te moderirani razgovor na temu mode i tekstilne industrije s Tončijem Vladislavićem iz Centra za istraživanje mode i odijevanja i Ivanom Čuljak, u kojem će sudjelovati i Hana Miletić, a moderirat će ga Jelena Androić.

Program započinje u utorak, 27. rujna, obiteljskom radionicom “Krpari” koja počinje u 17 sati, a nastavlja se i sljedećeg dana od 10 sati. Krpar je, naime, tepih na pruge koji su naši preci izrađivali od starih rezanih krpa poderane odjeće ili kuhinjskih ubrusa, odnosno iz drugih tekstilnih predmeta koji više nisu bili u uporabi. Tijekom ove intergeneracijske radionice polaznici će naučiti kako izrađivati konac od starih krpa te s istim koncem tkati krpare na tkalačkom okviru. Kao materijal će upotrijebiti tekstilne ostatke iz krojačke radionice RIO (Riječka Industrija Odjeće) koji su dio instalacije “Za pauke” Hane Miletić. Radionicu će voditi sama umjetnica koja će uvesti u tehniku i praksu tkanja krpara, kako bi podijelila svoj ekološki angažman temeljen na ponovnom korištenju tkanina koje nas okružuju. Obje radionice su besplatne, a zainteresirani se mogu prijaviti telefonom na (051) 492-615 ili mailom na ivana.lucic@mmsu.hr.

U srijedu, 28. rujna, u 18 sati publika je pozvana na posljednje vodstvo izložbom “Komadi” s umjetnicom, prije zatvaranja izložbe, 2. listopada. Uz vodstvo, uvodno će kratko predavanje o vezi feminističke teorije i ideje, i prakse popravaka i popravljanja, održati Valeria Graziano, teoretičarka i organizatorica u kulturi te istraživačica Centra za napredne studije JI Europe Sveučilišta u Rijeci. Graziano je sudjelovala u brojnim istraživačkim inicijativama umjetničkih organizacija i društvenih pokreta, a njeno istraživanje usredotočuje se na organizacijske prakse i tehno-politička sredstva koja doprinose mogućnostima odbijanja rada, na popravak (repair) te na kreativne preraspodjele društvene reprodukcije i politizaciju užitka.

Istog dana u 19.30 počinje i filmski program, s dva naslova: “Od 3 do 22”, dokumentarni film Kreše Golika iz 1966. i “Do konca”, eksperimentalni film Neli Ružić. “Od 3 do 22” prikaz je života radnice u tekstilnoj tvornici Pobjeda. Spojem sirovog realizma i istančanog artizma, ovaj je film Kreše Golika smatran jednim od najboljih hrvatskih dokumentarac. Kratki eksperimentalni film “Do konca” Neli Ružić portret je bivše Predionice i tvornice konca “Dalmatinka Sinj” u njezinom terminalnom stanju, tijekom kraja stečajnog postupka 2017. i tijekom 2018. godine kada je tvornica “Dalmatinka Nova” d.d. u stečaju prodana zadarskoj tvrtki “Business park” s perspektivom prenamjene u poslovno-prodajni centar i svadbene dvorane. Film je svojevrsni epitaf tvornici, radnicama i radnicima.

U četvrtak, 29. rujna, program će početi u 18 sati, video predavanjem Chiare Bonfiglioli, autorice knjige “Women and Industry in the Balkans: The Rise and Fall of the Yugoslav Textile Sector” (I.B. Tauris/Bloomsbury, 2019.). Bonfiglioli će govoriti o konceptu industrijske strukture osjećaja u odnosu na deindustrijalizaciju tekstilne industrije na području bivše Jugoslavije, s naglaskom na sjećanja i priče tekstilnih radnica u Hrvatskoj. Chiara Bonfiglioli predavačica je na rodnima i ženskim studijima na Sveučilištu Cork čije je istraživanje usmjereno na žensku, rodnu i feminističku povijest iz transnacionalne i intersekcionalne perspektive.

Posljednje događanje bit će moderirani razgovor s Hanom Miletić, Tončijem Vladislavićem i Ivanom Čuljak na temu mode i tekstilne industrije, pri čemu će se poseban osvrt dati na  teme održivosti, recikliranja te proizvodnje i ženskog rada. Sugovornici su za temu i više no relevantni: Tonči Vladislavić redoviti je profesor u mirovini te osnivač i voditelj Centra za istraživanje mode i odijevanja (CIMO). Kao profesor radio je na Tekstilno – tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i  Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a bavi se i znanstvenim istraživanjem, posebno teorijom mode i odijevanja kao i kreativnim radom u području produkt dizajna. Ivana Čuljak radila je na raznim projektima kao nezavisna kustosica, istraživačica i dizajnerica za Centar za istraživanje mode i odijevanja, Hrvatsko dizajnersko društvo, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i druge organizacije. Od 2015. do 2019. godine djelovala je kao kreativna direktorica i voditeljica Artomata, nekonvencionalnog umjetničkog sajma, a od 2016. do 2019. kao vanjska stručna suradnica i kustosica na izložbenom projektu  „Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina“. Od 2019. godine zaposlena je u Muzeju grada Zagreba.

Čitav je popratni program inspiriran radom Hane Miletić koja nas, riječima kustosice izložbe “Komadi” Branke Benčić, “potiče da suosjećamo sa svijetom. Njen je rad udaljen od brze mode, eksploatacije, transformacija kapitalizma, te zagovara usporavanje i empatiju. Hanine tekstilne instalacije nježne su i snažne istovremeno, a taktilnost i materijalnost tkanina omogućava im da kroz mekoću govore o krahu i kolapsu, industrijskim „strukturama osjećaja“, dok istovremeno ukazuju na potencijalnosti i perspektive društvene imaginacije”.

Popratni program edukacije i medijacije uz izložbu Hane Miletić “Komadi” ostvaren je u okviru projekata Nulti sat i Film u muzeju. Programsku koncepciju osmislile su Branka Benčić, Kora Girin i Ivana Lučić iz MMSU-a. Program su podržali Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i HAVC Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

PROGRAM:

UTORAK, 27. 9.
17 – 20 h / “Krpari” – obiteljska radionica tkanja  za djecu i roditelje

 

SRIJEDA, 28. 9.
10 – 13 h / “Krpari” – radionica tkanja za odrasle
18 h / vodstvo izložbom “Komadi” s umjetnicom Hanom Miletić, uz kratko izlaganje Valerie Graziano
19.30 – 20 h / filmski program; “Od 3 do 22” (Krešo Golik) i “Do konca” (Neli Ružić)

 

ČETVRTAK, 29. 9.
18 h / uvodno video predavanje Chiare Bonfiglioli o knjizi “Women and Industry in the Balkans” naslovljeno Kad su tvornice bile „drugi domovi“
18.30 h / razgovor s Hanom Miletić, Tončijem Vladislavićem i Ivanom Čuljak na teme tekstilne industrije i mode, održivosti, recikliranja te proizvodnje i ženskog rada