TARWUK- M491A192()INKAROH

28.7.–14.8.2016., Mali salon

Projekt je zamišljen kao prvo samostalno predstavljanje tek stasalog tandema TARWUK, vizualne umjetnice Ivane Vukšić i Bruna Pogačnika Wukodrakule.

Varirajući broj od (umjetničkog) para do kolektiva, Tarwuk je skloniji ideji o smrti autora,  nego izvornosti kreativnog posla. Alternativu pojedinačnoj umjetničkoj praksi pronalazi u dijaloškom modelu stvaranja, promičući fluidno organizirana, privremena zajedništva koja nam u ogledalu vraćaju stara pitanja o potresima u strukturi identiteta, poziciji umjetnika unutar umjetničkog sustava i pomahnitalog diktata kulturne ekonomije. Upravo zato, što dijalog ne smjera k rješavanju univerzalnih načela, nego probijanju brana specifičnog konteksta, Tarwuk može započeti uvijek iznova. U provizorno sastavljenom kolektivu-autoru.

I u Rijeci sve je započelo uobičajenim redom, potragom za site-specific determinantama – na gradskom otpadu u vidu performativne urbane ekspedicije, skupljanjem odbačenih predmeta čemu je uslijedilo višednevno prefabriciranje ‘starih’ radova, usput nađenih predmeta i uradaka članova uže obitelji. Sve zajedno postepeno ugrađujući u prostorni asamblaž Malog salona.
Tarwukov jedinstven svijet kiberstrašila, totema, talismana sazdanih od zatečenih ostataka, readymade-a i kolektivno napravljenih predmeta, ekstrahiraju posve čudnovatu pojavu dotjeranog otpatka, koji po povratku iz čistilišta, postaje cirkulirajući kulturni smisao novog doba. Raspiruje duhove građanskog ukusa, relativizira kategorije lijepog i prihvatljivog, vrijednog i bezvrijednog, umjetničkog i amaterskog. Predapokaliptični kaos ovih instalacija anticipira bladerunnerovsko poprište skrivene borbe za obnovljivim svijetom, u nemogućoj razmjeni prirodnog za virtualno.
(Iz teksta Sabine Salamon)

 

TARWUK (Bruno Pogačnik Wukodrakula & Ivana Vukšić)
www.tarwuk.com
Umjetnički kolektiv osnovan 2014. godine čiji se rad temelji na interakciji, suradnji i interdisciplinarnosti. Proširujući njihovu suradnju na članove obitelji, kreiraju složene sustave u kojima su značenja generirana materijalizacijom informacije u objekte. U istraživanju koriste digitalne i fizičke resurse koji potječu iz različitih konteksta i povijesti članova njihovih obitelji.

 

Projekt je realiziran u suradnji s udrugom NOMAD, Zagreb

 

Foto: VERAHTA_K.S.SC2, video still

Radno vrijeme:

utorak – petak, od 11 do 20 sati
subota i nedjelja, od 11 do 14 i od 18 do 21 sat
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Otvorenje: četvrtak, 28. 7. 2016. u 21 sat