Dragana Jurišić- Moje nepoznato

18.8.–4.9.2016., Mali salon

U Malom salonu otvaramo izložbu fotografija mlade autorice, Dragane Jurišić koja će se predstaviti ciklusom Moje nepoznato. Na prvi pogled raznorodna kombinacija elemenata fotografije, videa, lightboxova i bilježnica, objedinjena je istraživanjem identiteta u kojem su dva glavna okidača pitanja nacionalne i rodne pripadnosti. Pitanje vlastite nacionalnosti umjetnica ispituje posredno, očima zagonetne tetke koja je tijekom pedesetih godina nestala iz Jugoslavije i navodno živjela u Parizu pod raznim identitetima.
Keatsov citat Ljepota je istina, istinska ljepota – to je sve što na zemlji poznajemo i što trebamo znati, nit je vodilja u daljnjim filozofskim istraživanjima tih dvaju entiteta. Nepoznata iz Seine ime je nepoznate mlade žene čije je tijelo pronađeno u rijeci Seini krajem 19. stoljeća. Ljepota njezine posmrtne maske inspirirala je umjetnike i pisce uključujući Mana Raya, Anais Nin i Alberta Camusa.  Spokoj, ljepota i anonimnost te mlade žene potiče filozofske rasprave o ljepoti, umjetnosti i istini. U radu 100 muza, kolekciji 100 polaroida ženskih aktova, Dragana Jurišić se prihvaća pitanja roda. Ženski aktovi zakrivenih lica – vidljive su jedino posmrtne maske – pokušavaju dočarati Nepoznatu iz Seine, ali se i pitaju, koliko uistinu poznajemo nekog, uključujući i sebe.

Biografija
Dragana Jurišić rođena je u Slavonskom Brodu. Magistrirala je na Sveučilištu u Walesu,  Newportu 2008. godine gdje je ušla u selekciju najperspektivnijih studenata Velike Britanije u kategoriji magistarskih studija. Njezini su radovi ušli u Državnu kolekciju Irske, Svučilišta Michigan i mnogih privatnih kolekcija. Godine 2013. izložila je priznati ciklus fotografija YU: Izgubljena zemlja, seriju fotografija s njezinog puta po bivšoj Jugoslaviji  slijedeći putopis irske spisateljice Rebecce West koja je tridesetih godina 20. stoljeća putovala ovim krajevima i objedinila u knjizi Crno janje i sivi sokol. Izložba je popraćena knjigom i dokumentarnim filmom istog naslova. Dragana Jurišić je doktorirala na Europskom Centru za fotografsko istraživanje 2013. godine. Trenutno radi na novoj knjizi, fikcijskoj biografici u kojoj se preklapaju životopis njene tete Gordana Čavić, Nepoznate iz Seine i njene vlastite.

 

 

Koordinatorica: Sabina Salamon

U suradnji s Uredom za fotografiju, Zagreb

 

 

Otvorenje: četvrtak, 18. 8. 2016. u 21 sat