Markus Waitschascher / curator talk

30.11.2022. u 18h

U srijedu, 30. studenoga 2022. u 18 sati, održat će se curator talk Markusa Waitschachera, koji je u Rijeci boravio kao gost rezidencijalnog programa Kamov uz podršku rezidencijalne mreže STYRIA-ARTIST-IN-RESIDENCE i u suradnji s Kulturnim odjelom Regije Štajerske.

Markus Waitschacher je umjetnički medijator, kustos i kulturni antropolog te gost rezidencije Kamov. U zadnjem dijelu svog rezidencijalnog boravka riječkoj će javnosti u formatu kustoskog razgovora predstaviti kustoske, edukativne i umjetničke projekte vezane uz sakupljanje, umjetničke kolekcije i istraživanje urbanog prostora.

Kome pripada kolekcija, kako ju približiti zajednici, koji su alternativni oblici predstavljanja umjetničkih zbirki neka su od pitanja kojima se bave projekti vezani uz kolekciju Grada Graza poput projekta Abriss umjetnika Alfreda Barsiglia, koji kustoski supotpisuju Markus Waitschacher i Birgit Kulturer. Radovi odabrani iz šarolike umjetničke kolekcije Stadt Graz izmješteni su u suradnji sa stanarima iz susjedstava u privatne prostore, a umjetnik i kustosi uspostavili su tako dijalog između kolekcije, publike te privatnog i javnog prostora. Javni gradski prostor, odnosno periferija Graza, tema je interdisciplinarnog istraživanja čiji je rezultat knjiga GrazRand, koja spaja elemente putopisa, gradskog vodiča, umjetničke knjige i urbanog istraživanja, a Waitschacher će izdanje, kao jedan od autora i urednika, predstaviti tijekom razgovora.

O medijacijskim praksama u svom muzejskom radu pričat će na primjeru serije susreta s posjetiteljima u Neue Gallerie Graz pod nazivom Filtercafé i online intervjua s umjetnicima zastupljenima u kolekciji.  Predstavit će i edukativne karte koje je osmislio sa suradnicima iz Odjela za edukaciju, Universalmuseum Joanneum, a u Rijeci je u pripremi novo prilagođeno izdanje karata koje je tijekom rezidencije razvio u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti.

Markus Waitschacher je umjetnički medijator, kustos i kulturni antropolog. Interesi njegovoga kulturno-antropološkog istraživanja jesu etnografski obrat u vizualnoj umjetnosti i pitanja reprezentacijske kritike u etnografiji i umjetnosti. U svojoj kulturno-antropološkoj praksi usmjeren je na istraživanja urbanog prostora.

Waitschacher radi kao muzejski edukator u Universalmuseum Joanneum u Grazu, gdje je zadužen za modernu i suvremenu umjetnost u Kunsthausu i Neue Galerie Graz. Kao slobodni kustos, djeluje u različitim kontekstima, uglavnom site-specific. Središnje teme njegove kustoske prakse su lokalni fenomeni, zanimljivosti i legende, ljudski i izvanljudski odnosi te preplitanja i povezanost svega ovoga sa širom poviješću.

Markus Waitschacher radio je na projektima i izložbama u Kunstverein Kärnten (Klagenfurt, Austrija), Kunstverein < rotor > (Graz, Austria), Pavelhaus (Laafeld, Austrija), bazament gallery (Tirana, Albanija), viennacontemporary (Beč, Austrija), Centro de Desarollo de las Artes Visuales (Havana, Kuba) i Kunstraum haaaauch-quer (Klagenfurt, Austrija).

Od 2021. godine radi kao kustos vizualnih umjetnosti za FORUM STADTPARK, interdisciplinarni umjetnički centar u Grazu, Austrija.

foto: Abriss: Alfredo Barusglia und die Sammlung der Stadt Graz, Kulturvermittlung Graz