OTKAZANO Sonja Pregrad / Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu – ras/pakiravanje predmetnosti

1.2.2024. u 18h, MMSU Rijeka

Zbog bolesti umjetnice nažalost otkazujemo performans Sonje Pregrad planiran za 1. 2. u 18 sati.

U sklopu izložbe “Vidljive” održat će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti performans plesne umjetnice Sonje Pregrad.

Prostor je mišljen dvoznačno, kao izložba i kao izvedba, te se u njemu izvodi/izlaže devet objekata – rečenica ispisana na zidu, tinejdžerski dnevnik, predmeti posuđeni od publike, kazalište kao dispozitiv pažnje, referenca na rad Meeting Point Sanje Iveković, konfekcija kupljena u tvornici Kamensko u stečaju, izvedba kao predmet sačinjen od vremena i su- prisutnosti tijela, šećer u kocki, te ples kao predmet.

‘U Karnevalskome šatoru Sonja Pregrad prevrednuje neka od načela postobjektne umjetnosti, osobito se to odnosi na prevođenje iskustva u objekte i potom objekata u prostorne situacije te na povezivanje umjetničkih objekata s kruženjem vrijednosti u kapitalističkome postindustrijskom društvu. Povijest se sažima na pripovijest o prošlim događajima, činjenicama, načinima predočavanja življene prošlosti, gradeći fiktivan prostor koji se diskurzivno ulančava s predodžbama o sadašnjosti. Objekt koji se odmiče od kognitivnoga potvrđivanja, razumijevanja napisana sadržaja, postaje apstraktnim objektom. Kako proces raste, tako se sve apstraktnije radnje sve više potvrđuju tjelesno. Ples kao posljednji i najapstraktniji objekt Karnevalskoga šatora prepleće različite percepcije vremena i prostora, povezujući brojne dimenzije i kontekste u pluripotentno izvedbeno tkivo. Umjesto određivanja vrijednosti pojedinačnih suvišaka, s pomoću dramaturških prolepsa i analepsa nastoji se usustaviti koreografski princip kojim bi se omogućilo uspostavljanje križišta rezonantnih suvišaka, odnosno organiziranje kontekstne mape njihovim istodobnim rezoniranjem u vremenu i prostoru
izvedbe.’ (Ivana Slunjski)

Karnevalski šator dobitnik je priznanja na 26. slavonskom biennalu, te je dosad izvođen u Berlinu, Zagrebu, Osijeku, Teheranu i Skoplju.

 

Sonja Pregrad je plesna umjetnica. Bavi se (ne)materijalnošću plesa i koreografijom odnosa. U njenom radu ples je uvijek mišljen kao kontekstualizirana i relacijska gesta.

Od 2005. autorica je brojnih predstava, multimedijalnih radova te suradničkih projekata produciranih u Hrvatskoj, Njemačkoj, Slovačkoj te Italiji. Radovi su joj prezentirani na festivalima te u kazalištima i galerijama diljem Europe i šire.

Suorganizatorica je kolektiva koji vodi program Antisezona pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Jedna je od su-osnicačica i organizatorica festivala Improspekcije.

Višestruka je dobitnica Nagrada hrvatskog glumišta, strukovnih nagrada te posebnog priznanja 26. slavonskog biennala za ‘Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu’. Surađivala je sa Sanjom Iveković, Meg Stuart, Borisom Charmatzom, i brojnim domaćim i međunarodnim umjetnicima.

 

U sklopu međumuzejskog projekta Vidljive.

vizual: Marko Gutić Mižimakov