Société Réaliste – x≃tortions

11.9.–26.9.2014., Mali Salon

Iznuđivanje [extortion] je kriminalno djelo kojim netko nekoga prisiljava da djeluje ili misli na određen način kroz primjenu sile, prijetnji, ili zastrašivanja; distorzija [distortion] je čin savijanja jednog dijela objekta u jednom smjeru a drugog u suprotnom smjeru.

U sklopu svoje prve samostalne izložbe u Rijeci, Société Réaliste predstavit će rad pod naslovom x≃tortions, krovna metafora koja implicira ujedno i prisilno preuzimanje izvanjskih objekata umjetnosti, ali i kao metodologija, torzija i distorzija racionalnih objekata u svrhu izmjene njihovog značenja. U kojoj mjeri je umjetnička praksa prisilna preinaka stvarnosti? U galeriji će promatračica biti suočena s izborom recentnih radova s kojima Societe Realiste iznuđuje estetsko oružje za ideološku borbu iz boje, dosjetki, geografskih karti, tipografije, u obliku serije grafita i sve-opsežne instalacije.

Société Réaliste je pariški umjetnički kolektiv kojeg u lipnju 2004. godine osnivaju Ferenc Gróf i Jean-Baptiste Naudy. Kao metode umjetničkog rada koriste politički dizajn, eksperimentalnu ekonomiju, teritorijalnu ergonomiju i konzulting za društveno uređivanje. Politehnički razvijaju svoje koncepte kroz forme izložbi, publikacija i konferencija. 2014. godine Société Réaliste predstavlja rad na samostalnoj izložbi u Londonu (“Mottopsy“, Tenderpixel) i Budimpešti (“‘amal al-ğam‘”, acb Gallery) a sudjelovali su i u brojnim grupnim projektima u Almatiu, Beogradu, Bialystoku, Bombaju, Budimpešti, Chatouu (Fr), Foncquevillersu (Fr), Helsinkiu, Košicama, New Yorku, Nicosii, Norwichu, Pécsu, St-Ouenu (FR) i Beču.

U petak, 26. rujna 2014, Société Réaliste predstavlja svoju novu knjigu “Najbolja američka knjiga 20 stoljeća” [The best American book of the 20th century], koju izdaje Onomatopee (Eindhoven) a dizajnira ProjectProjects (New York), na Njujorškom sajmu umjetničkih knjiga, PS1, New York.

Ovogodišnji program galerije SIZ kuriraju Fokus Grupa i Nemanja Cvijanović.
Galeriju SIZ podržava Gradski ured za kulturu Grada Rijeke i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.