Sara Rajaei – SAUDADE NOUMENON VIDEO, SEMI-RETROSPEKTIVA

22.3.–10.4.2016., MMSU

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvorenje prve samostalne izložbe iransko-nizozemske umjetnice Sare Rajaei u Hrvatskoj. Izložba će se održati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u razdoblju od 22. ožujka do 10. travnja. Otvorenje je 22. ožujka u 19:00 sati, a izložbu će zvanično otvoriti g. Marc van der Linden, zamjenik Veleposlanice Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj.

Saudade Noumenon je semi-retrospektiva radova nastalih u razdoblju od 2001. do 2015. godine i ističe neprekidnu promjenu pristupa ove umjetnice prema video i filmskim radovima.
Aktivna kao video-umjetnica već od 2000-ih, Sara Rajaei autorica je jedinstvenog literarnog senzibiliteta koja se u svojem radu bavi pojmom vremena u odnosu na ulogu sjećanja, razne vidove pripovijedanja, prostor te odsutnost.

Paralelno s izložbom u MMSU-u održat će se večer filmova u Mini Art Kinu Croatia gdje će biti prikazana tri kratka rada Sare Rajaei, a o njezinim filmovima i iranskoj poeziji razgovarat će književna kritičarka Darija Žilić i kustosica Neva Lukić.

Kako biste pogledali insert iz videa Charismatic fates & Vanishing dates (2006.), kliknite ovdje.

 

SARA RAJAEI (Iran, 1976.) video je umjetnica i filmska redateljica koja živi u Rotterdamu u Nizozemskoj. Nakon diplome na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Haagu 2002., Rajaei je bila u rezidenciji Kraljevske akademije vizualnih umjetnosti u Amsterdamu (Rijksakademie). Dobitnica je osnovne prestižne holandske nagrade Prix de Rome. Njezini su radovi prikazivani na različitim festivalima i izlagani u različitim galerijskim prostorima diljem svijeta. Ovdje navodimo samo neke od značajnijih kao što su: de Appel Arts Centre, Amsterdam, Stroom Den Haag, International Film festival Rotterdam, Rencontres internationales Pariz/Berlin/Madrid, Art Brussels, itd.

Web stranica: www.sarajaei.com

Kustosica izložbe: Neva Lukić

Podržano : Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u RH, zaklada CBK – Rotterdam, Ministarstvo kulture RH   

U suradnji s: Art kino Croatia

 

Foto:
Sara Rajaei, Veronica i Chantur, video, 2001.
Prijestupna godina koja je počela u petak, video, 2010.

 

Otvorenje: utorak, 22. 3. 2016. u 19 sati, MMSU

Radionica s umjetnicom za učenike: srijeda, 23. 3. 2016. u 17 sati

Filmovi Sare Rajaei i iranska poezija: utorak, 5. 4. 2016 u 19 sati, Mini Art Kino Croatia

Vodstvo kroz izložbu: srijeda, 6. 4. 2016 u 18 sati