Sanja Švrljuga Milić – Priprema za raj

17.4.–14.5.2008., Mali salon

Sanja Švrljuga Milić labinska je multimedijalna umjetnica srednje generacije, a okosnica njena umjetničkog djelovanja su objekti i ambijentalni postavi mobilnog karaktera s izrazitim simboličkim i metaforičkim nabojem.

Intrigantnim zvučno-mobilnim objektima problematizira općeljudske teme: strah, sreću, ljubav, snove, seksualnost, muško-ženske odnose, ljudska ograničenja.

Samostalnom izložbom pod nazivom Priprema za raj, predstavit će se novi ciklus radova koji čine ambijentalno-prostornu cjelinu. Sastoji se od video filma čija je narativna okosnica hipotetični pokušaj Adama da stvori Evu, mobilnog objekta-instalacije u obliku položenih poljskih kreveta na kojima je mobilni dio kojeg čini 90 sintetičkih ruža koje simuliraju vrt u kretanju (rajski vrt). Dio postava je i mobilna skulptura od crne gume asocijativnog zmijolikog oblika, koja svojim pokretom proizvodi zvuk. Izložba je metafora pokušaja ostvarenja zamišljene idealne životne situacije i nemogućnost njezinog ostvarenja. Parafrazira se stanje u kojemu su ispunjeni svi izvanjski uvjeti za ispunjenje, ali zbog nedostatka duhovne nadgradnje i percepcije o stvarnoj situaciji i okolnostima, nemoguće je ostvarenje. Izložba  je priča o površnosti i ljudskim ograničenjima.

Sanja Švrljuga Milić diplomirala je 1985. likovnu umjetnost, odjel grafike na Pedagoškom fakultetu u Rijecu, u klasi prof. Josipa Butkovića. Stručno se usavršavala na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu u klasi mozaika prof. Ricarda Licate. Od 1997. voditelj je galerije ‘Downtown’ u Labinu, a od 1999. član je umjetničke frakcije Labin Art Express-a ‘Metal Guru’. Član je riječkog HDLU-a i HZSU-a. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj je rad višestruko nagrađivana.

Viša kustosica
Nataša Ivančević