Dom i Svijet – Izložba zbirke MMSU povodom 60. obljetnice osnutka

28.3.–30.4.2008., Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Program gostujućeg kustosa unutar izložbe zbirke MMSU povodom 60. obljetnice osnutka referira se na programe međuinstitucionalne i međudržavne suradnje koje su standardni način djelovanja kulturnih institucija.

Specifični ciljevi su: upoznavanje kolega iz srodne institucije s potencijalima našeg fundusa, ostvarenje svježe i drugačije interpretacije fundusa kojeg donosi pogled  izvan institucije i iz različitog kulturnog konteksta, a koji je dragocjen i publici i kustosima muzeja kao otponac uvijek novog sagledavanja zbirke. U situaciji suženih financijskih mogućnosti program gostujućeg kustosa izvrstan je oblik diseminacije informacija o svim razinama vrijednosti, značaja i funkcioniranja institucija unutar stručne javnosti i područja muzejske djelatnosti.

Zahvaljujemo se Modernoj galeriji Ljubljana na suradnji u ostvarenju programa. Vjerujemo da je boravak Igora Španjola početak snažnije nazočnosti i rada kustosa iz srodnih institucija u MMSU.

Dom i svijet

Izložba je pokušaj organiziranja pogleda na zbirku MMSU, identifikacije određenih tema i problema, linija i veza na intuitivnoj razini i sa osobne pozicije gostujućeg kustosa iz svijeta koji se tim činom zapravo nakratko vraća doma. Osnovna pretpostavka izložbe jest postojanje važnog paralelizma među umjetničkim istraživanjima vizualnosti, tjelesnosti i razumijevanja vlastitog identiteta koji se razvijaju unutar modernističke tradicije apstraktne umjetnosti te procesima i iskustvima transformacije svakodnevnog života i neposrednog svijeta. Produkcija vizualne umjetnosti neprestano se kreće na relaciji između gubljenja aure i njenog ponovnog pronalaženja. Tema doma i svijeta u tom se pogledu rasprostire od utopije i nostalgije (autonomne i osobne poetike) na jednoj strani pa sve do banalne svakodnevice (nacionalistički diskurs, reality show) na drugoj. Stoga izložba nije zamišljena kao izbor najboljih već najprikladnijih radova za identifikaciju problemskih težišta i njihovo organiziranje u cjelinu. Stariji i noviji radovi pritom nastupaju na istoj razini, ne kao arhivski dokumenti prošlosti već kao neposredna aktualnost suvremenosti.
Igor Španjol

Igor Španjol, rođen u Senju 1972. godine. Nakon gimnazije u Rijeci i studija sociologije kulture i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani od 1994. do 1998. godine radio u Sorosovom centru za suvremenu umjetnost u Ljubljani. Od 1999. godine radi kao kustos u Modernoj galeriji u Ljubljani. Njegove najvažnije suradnje su arhivski i istraživački projekt Videodokument – Video umjetnost u Sloveniji 1969–1998 (SCCA-Ljubljana) te izložbena trilogija Slovenska umjetnost 1975–2005 u Modernoj galeriji (sa Igorom Zabelom). Objavljuje tekstove o suvremenoj umjetnosti.

Po izboru gostujućeg kustosa Igora Španjola (Moderna galerija, Ljubljana)