Regina Pessoa – izložba originalnih crteža iz filma Tragična priča sa sretnim završetkom

8.1.–29.1.2009., Mali Salon

Autorica će nakon službenog otvorenja održati predavanje o svom radu i vodstvo za posjetitelje.

U okviru programa 17. Međunarodne izložbe crteža u Malom salonu, 08. siječnja u 19 sati predstavit će se izložba originalnih crteža iz filma Tragična priča sa sretnim završetkom, portugalske autorice Regine Pessoa.

Riječ je o putujućoj izložbi u produkciji Ciclope Films (Portugal) i L’Equipe (Francuska), koja obuhvaća više od 300 originalnih crteža za animirani film ‘Historia Tragica com Final Feliz’ (Tragična pripovijest sa sretnim završetkom) Regine Pessoa te projekciju istoimenog filma.

U svom drugom animiranom filmu mlada portugalska autorica Regina Pessoa nastavlja koristiti  tehniku graviranja koja  pruža atraktivan  grafički potencijal, osobito u odnosima svijetlog i tamnog.  Dugotrajni proces produkcije njenog filma  baziranog na novoj razrađenoj tehnici crtanja, kopiranja, graviranja i animacije uključuje tim animatora, ilustratora i gravera. Korištene su i mogućnosti kompjutera osobito u kombinacijama  različitih razina animacije i  pokretima kamere.

Tehničke promjene omogućile su i estetičke promjene, vizualno bogatstvo i izražajnost filma čija se priča temelji na odnosu  razlika pojedinca i zajednice. Film je nagrađivan brojnim nagradama na mnogim prestižnim svjetskim festivalima animacije od kojih je potrebno istaknuti i tri nagrade na Festivalu animiranog filma u Annecyju.

Regina Pessoa je rođena 1969. u Coimbri, Portugal. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Oportu. Godine 1992. započela raditi u Filmógrafu, gdje je surađivala kao animator. Godine 1999. animirala je i režirala prvi autorski film “A Noite” (Noć), gravirajući u gipsanim pločama te osvojila 9 nagrada. Dosad  je nagrađena s 26 nagrada uključujući: Spécial Jury Award Cinanima 2005, CNC 2006 Quality Award, Best Animation award, Granada 2006, Special Jury Award na Anifestu Trebon 2006, Grand Prix na SICAF-u 2006., Grand Prix na festivalu u Annecy 2006, Prize Best of Section u Melbourneu 2006, Nominirana za the Cartoon d’Or 2006 – Europe, The Special International Jury Prize Hiroshima 2006, the Grand Prix at Mecal 2006 i nagradu AniMadrid 2006.
Prezentacija crteža i iznimno originalno realiziranog  animiranog filma  Regine Pessoa proširuje i  produbljuje temu 17. Međunarodne izložbe crteža – Crtež i animacija, Do posljednjeg crteža koja se održava u MMSU do 17. veljače 2009.

Autorica će nakon službenog otvorenja održati predavanje o svom radu i vodstvo za posjetitelje.

Realizaciju izložbe omogućili su Grad Rijeka i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Kustosi izložbe: Vanja Hraste i Milica Đilas