Nemanja Cvijanović – Plaćam struju / Paying My Lights Bill

12.12.–28.12.2008., Mali Salon

U Malom salonu od 12. prosinca 2008. biti će predstavljena samostalna izložba Nemanje Cvijanovića, Plaćam struju / Paying My Lights Bill. Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi Nemanje Cvijanovića koja se organizira u prostorima Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Izložba Plaćam struju objedinjuje četiri rada Nemanje Cvijanovića koji se bave propitivanjem povijesnog društvenog naslijeđa i kolektivne memorije na prostoru bivše federacije južnoslavenskih naroda nakon tranzicijskih promjena;

– Komunistički Manifest, Karl Marx, Friedrich Engels, Nemanja Cvijanović, 2008., knjiga

– Das Auto, 2008, serija poštanskih marki

– Dinaridski veliki jorkšir, 2008, video

– Plaćam struju , 2005, mramor, pozlaćeni kositar, čelik, toplinska električna instalacija,toplina.

Autor kritički sagledava proces odbacivanja ideologije vezane uz svjetsku pravdu, ravnopravnost, svijetlu budućnost, bratstvo i jedinstvo, internacionalizam i mir, te nostalgično i intimistički pristupa interpretaciji povijesnih događaja na području bivše države, vezanih uz tranzicijske i društvene promjene i težnje ka novim oblicima ujedinjavanja. Na izložbi će multimedijalnim radovima predstaviti originalne koncepte koje razrađuje na beskompromisan način.

Rad Plaćam struju je autentična kopija nadgrobnog spomenika Josipa Broza Tita, koja je adaptirana kao zidni radijator za kućnu uporabu, a istoimeni rad po završetku ove izložbe postaje dio fundusa  Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Nemanja Cvijanović pripada mlađoj generaciji afirmiranih riječkih umjetnika, a djeluje na nacionalnoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni. U radovima se bavi propitivanjem društveno-političkih tema. Zastupa ljevičarske i antiglobalističke ideje, a često mu je stav radikalan, ironičan i buntovan. Pripada polu suvremene umjetnosti koja progovara s naglašenom pozicijom odgovornosti i osviještenosti prema anomalijama suvremenog društva.
Izložbu prati katalog na engleskom jeziku. Riječ je o integralnoj verziji Komunističkog manifesta Karla Marxa i Friedrich Engelsa koja je upotpunjena radovima Nemanje Cvijanovića koji se referiraju na tekst manifesta.

Katalog će biti predstavljen u utorak, 23. prosinca u 19 sati u Malom salonu, a u okviru prezentacije predstavit će se i drugi radovi renomiranog riječkog umjetnika Nemanje Cvijanovića. O radovima i katalogu Nemanje Cvijanović govorit će gosti, Srećko Pulig i Dejan Dragosavac – Ruta, dizajner kataloga.

Realizaciju izložbe omogućili su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Organizacija: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Kustos: Predrag Pajdić