Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961.–1987. (I i II)

13.3.2018. u 18h, MMSU

MMSU – Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Institut za povijest umjetnosti, Institut za suvremenu umjetnost iz Zagreba,  pozivaju vas na promociju knjige

Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961.–1987. (I i II)

O koncepciji knjige i djelovanju Radoslava Putara govorit će dr. sc. Ljiljana Kolešnik i Dejan Kršić, urednici knjige, Janka Vukmir, voditeljica Instituta za suvremenu umjetnost, Sanja Sekelj, izvršna urednica knjige i Marko Golub, likovni kritičar i voditelj galerije HDD-a.

Knjiga ”Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961.–1987.” donosi izbor Putarovih likovnih kritika, studija i stručnih napisa (I. svezak) te eseja i kritika s područja dizajna (II. svezak) u razdoblju između 1961. i 1987. godine, odnosno u razdoblju u kojem Putara – osim u ulozi likovnog kritičara i kritičara ”materijalne proizvodnje” – susrećemo i u ulozi agilnog suradnika međunarodnog umjetničkog pokreta Novih tendencija, kustosa i ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, kustosa i ravnatelja Galerije suvremene umjetnosti, ali i kao pedagoga—predavača na tečajevima likovnog obrazovanja radnika pri Radničkom sveučilištu „Moša Pijade“ i nastavnika na prvom poslijeratnom Poslijediplomskom studiju dizajna u nas te, strastvenog sudionika javnih debata o pitanjima kulture i kulturnih politika. Sve te, različite i čvrsto isprepletene Putareve aktivnosti vezane uz predan, cjeloživotni rad na podizanju razine vizualne kulture vlastite sredine, rezultirale su metodološki koherentnim spisateljskim opusom iz kojeg, u ovome izdanju, izranja uvjerljiva i kompleksna slika Hrvatske likovne i kulturne scene 1960-ih i 1970-ih godina. Ovim izborom tekstova ujedno je dovršena i obrada Putarove cjelokupne intelektualne ostavštine pohranjena u Institutu za povijest umjetnosti te – zajedno s njegovim ranije objavljenim kritičkih napisima iz 1950-ih godina – stavljena na uvid najširoj javnosti.

Više informacija o knjizi:
https://ipu.hr/article/hr/566/radoslav-putar-kritike-studije-i-zapisi-1961-1987-i-knjiga
https://ipu.hr/article/hr/431/radoslav-putar-kritike-studije-i-zapisi-1961-1987-ii-knjiga
Tijekom promocije knjige će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Izdavanje ove knjige podržali su:
Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Ministarstvo kulture
Kontakt. Art Collection of Erste Group and ERSTE Collection
Hrvatska zaklada za znanost, projektom 6270 ARTNET.


Tagovi