Finalisti Nagrade Radoslav Putar za 2017. godinu

2.6.–25.6.2017., Mali salon

Izabrani su FINALISTI Nagrade Radoslav Putar za 2017. godinu.

Nagrada Radoslav Putar, godišnja nagrada za najboljeg mladog likovnog umjetnika/umjetnicu u Hrvatskoj, dodjeljuje se od  2002.

Ovogodišnji stručni žiri u sastavu: Niko Mihaljević, (dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2016.), Boris Greiner (likovni kritičar, Zagreb), Miroslav Karić (kustos, Remont – nezavisna umetnička organizacija, Beograd, Srbija) i Marta Kiš (kustosica, voditeljica Galerije SC, Zagreb) između pristiglih prijava izabrali su 4 ovogodišnja Finalista Nagrade Radoslav Putar.

 

Finalisti Nagrade Radoslav Putar 2017. su:

Tea Ivković, 1992. Zagreb.
Diplomirala je 2016. na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Mirjane Vodopije. Okupacija kojom se bavi je konstantna potraga za problemima i proces njihovog rješavanja. Rad smatra glavnim sredstvom realizacije svakog čovjeka.

Matej Knežević, 1983., Slavonski Brod
Matej Knežević je vizualni umjetnik zaokupljen aktualnim društvenim problemima globalnog karaktera i pojavama u lokalnoj zajednici. Uz umjetnički angažman, završio je Medicinski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te radi kao liječnik / specijalist urologije.

Ana Kovačić, 1986., Zagreb
2010. završila je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2013. završila je nove medije na odsjeku za Animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2013. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2014. godine član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. U svom radu istražuje povezanost između osobne i kolektivne memorije, te način na koji je memorija upisana u naša tijela i prostore u kojima živimo.

Ana Sladetić, 1985., Vukovar
Diplomirala je 2009. i doktorirala 2016. na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a samostalno izlaže od 2009. godine.
Zanima je ljudski okoliš i nevidljivi elementi ugrađeni u ljudsku okolinu i uloga koju oni imaju u stvaranju vizualne komunikacije.

Čestitamo svim izabranim Finalistima i želimo puno uspjeha u daljnjem tijeku natjecanja!

Izložba Finalista, otvorit će se u petak, 2. lipnja 2017. u 20 sati ,u Malom salonu gdje će žiri nakon drugog kruga natjecanja i razgovora sa svakim pojedinim finalistom, izbrati dobitnika/cu Nagrade Radoslav Putar za 2017.

Prošle i ove godine u natjecanje je uneseno nekoliko novosti, pa tako sada dobitnik Nagrade dobiva produženi, dvomjesečni boravak u New Yorku, u organizaciji Residency Unlimited, a ove smo godine podigli dobnu granicu za natjecatelje, te se od sada mogu prijaviti svi umjetnici do 40 godina starosti. Radionice za zainteresirane kandidate i ove su godine u tri termina održana u Zagrebu i online, za kandidate izvan Zagreba.

Uz boravak u Residency Unlimited, NY, dobitnik dobiva i samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost, Zagreb i mjesto u žiriji Nagrade Radoslav Putar u 2018. godini.

Nagrada Radoslav Putar dio je međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards.

Natjecanje i Nagrada Radoslav Putar omogućeni su sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu I sport Grada Zagreba, Odjela za kulturu Grada Rijeke, Trust For Mutual Understanding, New York i Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu, u suradnji  s Muzejom Moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Residency Unlimited u New Yorku.

 

Otvorenje i proglašenje dobitnika Nagrade Putar: petak, 2. 6. 2017. u 20 sati, Mali salon

Najbolji mladi umjetnik: Matej Knežević dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2017.