Radionice ‘Muzej dobrodošlice’ i ‘Placa znanja’ u MMSU

25.11.–26.11.2022., MMSU

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u petak i subotu 25. i 26. studenoga organizira participativne radionice ‘Muzej dobrodošlice’ i ‘Placa znanja’ pod vodstvom muzeologinje i aktivistice Petre Matić.

MUZEJ DOBRODOŠLICE

Radionica ‘Muzej dobrodošlice’ održat će se u petak 25. studenog od 11 do 15 sati, a namijenjena kolegama/icama zaposlenim u kulturnim institucijama koji rade ili su u komunikaciji s publikom te ostalim zainteresiranima radnicima/cama u kulturi.

Na radionici ćemo se baviti mapiranjem lokalnih resursa i praksi te istražiti suvremene muzejske prakse koje se tiču zaštite, istraživanja i komunikacije vezanih uz prisilne migracije i tzv. integraciju. Predstavit ćemo hrvatske i međunarodne muzejske interkulturne projekte kao što su “Nikola Tesla Migrant”, “Muzeji kao mjesta dijaloga i susreta”, “Multaka”, “Muzeji kao arene integracije” i “Werksalon”.

Nastojat ćemo odgovoriti na pitanja poput koju terminologiju koristiti kod rada s prisilno raseljenim osobama;  što je to integracija i kako ju možemo kritički analizirati te što bi mogao biti muzej dobrodošlice koji prihvaća i odražava vrijednost svih članova zajednice, globalan je i povezan, samokritičan, fleksibilan, dostupan, višejezičan, uključiv i koristan.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u radionici ‘Muzej dobrodošlice’ mogu se prijaviti putem e-maila na: ivana.lucic@mmsu.hr

 

PLACA ZNANJA

Radionica i izložba ”Placa znanja” održati će se sljedećg dana u subotu 26. studenog od 10 do 13 sati. Participativna umjetnička metoda “placa znanja” dolazi iz Indonezije, a osmislili su je edukacijska platforma Gudskul i umjetnički kolektiv Ruangrupa, koji je kurirao ovogodišnje izdanje međunarodne izložbe Documenta u Kasselu.

Na radionici sudionici/e se dijele u parove te razmjenjuju svoje znanje jedan na jedan, a program se temelji na ideji da svaka osoba može biti i učitelj i učenik. Voditeljica radionice će upariti sudionike/ce s osobom koju još ne poznaju i dati parovima jednostavne upute kako da razmijene znanje kroz dijalog. Novo znanje će se zapisati, nacrtati i mapirati, a rezultati procesa će se zatim postaviti u izložbu kao kolektivni umjetnički rad.

Radionica je besplatna, a zainteresirani se mogu prijaviti putem online obrasca:
https://forms.gle/3odyS98SWtG3FuV67
Ili putem e-mail adrese na:
ivana.lucic@mmsu.hr

 

O voditeljici radionice:
Petra Matić muzeologinja je i aktivistica koja se bavi muzejima dobrodošlice – muzejskim radom s izbjeglicama i tražiteljima azila. Radila je kao terenska koordinatorica u francuskom izbjegličkom kampu u Grande-Syntheu. Surađivala je s Etnografskim muzejom, Tehničkim muzejom i Tiflološkim muzejom na projektima Nikola Tesla Migrant, Muzeji – mjesto susreta i dijaloga i izložbi Tahsana Shahriara. Trenutno istražuje aktivizam studenata nesvrstanih zemalja u Jugoslaviji.

 

Program financijski omogućuje Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Foto: Tanja Kanazir