‘Priča o Benčiću’ i ‘Nove priče o Benčiću’ – razvoj publike art kvarta Benčić kroz interaktivne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola

10.3.–21.6.2023.

Kreće nova sezona provedbe radionica za učenike ‘Priča o Benčiću’, a od ove godine i nastavak, odnosno nove verzije radionica – ‘Nove priče o Benčiću’ koje čine tri sasvim nove radionice: ‘Priča o Muzeju grada Rijeke’, ‘Priča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti‘ te ‘Priča o Gradskoj knjižnici Rijeka’.

Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB je 2019. godine osmisila edukativni program ‘Priča o Benčiću’ u sklopu programskog pravca ‘Dječja kuća’ – Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture te ga od tada uspješno provodi s riječkim Muzejem moderne i suvremene umjetnosti.

Učenicima i učiteljima tada je ponuđena radionica koja se temelji na interaktivnim aktivnostima pomno osmišljenim kako bi djeci omogućila okvir za samostalno istraživanje i otkrivanja komadića povijesti i budućnosti kompleksa. Ova osnovna verzija radionice namijenjena je učenicima osnovnih škola od 2. do 6. razreda u trajanju od dva školska sata.

Time je informiranje i sustavan razvoj publike budućeg art kvarta Benčić krenuo prije samog otvaranja svih ustanova u tom kompleksu te obnove svih zgrada i uređenja javnog prostora. Radionice su se održavale u zgradi Muzeja moderne i suvremene umjetnost, a nakon uređenja i u samoj Dječjoj kući. Aktivnostima na lokaciji kvarta Benčić i prije njegova potpunog uređenja potaklo se učenike na razumijevanje i povezivanje s ovim mjestom te stvorila podloga za dugoročne procese aktiviranja njihova sudjelovanja u kulturnim programima.

Veliki broj učitelja spremno je uključio učenike u terensku nastavu i ovakav tip vanškolskih aktivnosti te su od 2019. održane 43 radionice ‘Priča o Benčiću’, a s obzirom na useljenje ostalih kulturnih ustanova i sadržaja u kvart Benčić, te izražen interes za radionicama za ostale dobne skupine razvila se ideja o proširenju programa radionica te su tako tijekom 2022. godine nastale ‘Nove priče o Benčiću’.

Radionice ‘Nove priče o Benčiću’ nastale su iz uspješnog formata radionice ‘Priča o Benčiću’, a tijekom prošle godine razvile su se u nove verzije koje uključuju različite uzraste te tematski obrađuju lokacije i sadržaje kulturnih institucija kompleksa Benčić.

Nove priče o Benčiću razvijane su kroz izradu novih ”priča” tj. radionica o zgradama i institucijama u zoni art kvarta Benčić. Tako su nastale radionice ‘Priča o Muzeju grada Rijeke’, ‘Priča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti’ te ‘Priča o Gradskoj knjižnici Rijeka’ te su one proširene na dobne skupine za više razrede osnovne te srednje škole. Sam sadržaj i aktivnosti Novih priča o Benčiću osmišljeni su u suradnji s predstavnicima svake institucije te uz podršku Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture i medija.

Tijekom ožujka otvaraju se prijave za osnovne i srednje škola koje do kraja školske godine žele sudjelovati u nekoj od 4 ponuđene radionice.

1) Priča o Benčiću (2.-6. razred OŠ)
2) Priča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (6.-8. razred OŠ, 1. razred SŠ)
3) Priča o Muzeju grada Rijeke (1.-4. razred SŠ)
4) Priča o Gradskoj knjižnici Rijeka (1.-4. razred SŠ)

Kroz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije omogućeno je besplatno održavanje 30 radionica ‘Priča o Benčiću’ do kraja 2023. godine. A kulturne ustanove uključene u projekt – Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzej grada Rijeke i Gradska knjižnica Rijeka ponuditi će svaka po 5 besplatnih radionica iz serije ‘Nove priče o Benčiću’, nakon čega će se radionice naplaćivati 2,65 EUR/sudionik.

Zainteresirani profesori mogu svoje razredne odjele prijaviti za sudjelovanje u radionicama putem sljedećih linkova:

Priča o Benčiću: https://bit.ly/PricaObencicu

Nove priče o Benčiću: https://bit.ly/NovePOB

Radionice prikladne su za izvođenje u sklopu nastave iz različitih redovnih ili izbornih predmeta kao što su Povijest, Likovna umjetnost, Hrvatski jezik, Moja Rijeka, Građanski odgoj i obrazovanje te Sat razredne zajednice.

Organizatori: Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB
Autorice radionica: Ivana Golob Mihić, Natali Bosić i Ivana Lučić
Grafički dizajn i ilustracije: Sanjin Smajlović
Fotografije: Tanja Kanazir
Suradnici: Gradska knjižnica Rijeka, Muzej grada Rijeke, prof. Dajana Rosatti
Lokacije provođenja radionica: kompleks Benčić – Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća, Gradska knjižnica Rijeka i Muzej grada Rijeke (Palača Šećerane)