Park’o’par – otvorenje Festivala Tobogan

27.6.2022. u 17h, Dvorište Benčića

Park’o’par je međugeneracijsko događanje koje u parku art kvarta Benčić pretvara djecu i odrasle u kreativne stvaratelje glazbenih i vizualnih kulisa. U prvom popodnevnom bloku roditelji i djeca mogu sudjelovati u nekoj od radionica, a u drugom bloku slijedi opuštena večer otvorenja festivala Tobogan uz piknik disko i plesnjak ispred Dječje kuće. U radionicama se sudjeluje u tandemu zajedno s mamom ili tatom, starijim bratom ili sestrom, bakom ili djedom… no kasnije na plesnom podiju može sudjelovati cijela obitelj!

Park’o’par je događaj koji se prvi put održao na Toboganu 2019. godine u perivoju Guvernerove palače, a zasniva se na teoriji “stvaranja mjesta” (eng. placemakeing). Cilj ovakvog događaja je okupljanje zajednice, te zajedničko uređivanje okoliša kroz radioničke programe, kako bi se podigla svijest o provođenju vremena na javnim površinama, kako bi zajednica utjecala na izgled prostora te ga osjetila svojim i ugodnim za provođenje slobodnog vremena. Tako je nastao i naziv samog događaja, s riječima ‘’park’’ i ‘’par’’ (sudjelovanje u paru).

Ovogodišnji Park’o’par biti će ujedno i otvorenje Festivala Tobogan te će se kroz 6 obiteljskih radionica s umjetnicima (likovnim i izvedbenim) obogatiti prostor ispred Dječje kuće.

Suradnici Internet radio Radio Roža i Marko the Clown zaduženi su za radionice izvedbenog tipa. Roditelji i djeca moći će naučiti, isprobati i u večernjem terminu izvesti DJ set u B2B (back to back) verziji, što znači da skladbe trebaju izabrati da se nadovezuju jedna na drugu i da glazbu naizmjenično puštaju djeca i roditelji. Marko the Clown povesti će roditelje i djecu u žonglersko-kulinarsku avanturu.

Likovne radionice voditi će umjetnici Tanja Blašković i Bruno Butorac te Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka (Gorana Stipeč Brlić), od ukrašavanja ograde, oslikavanja platna tehnikom sitotiska do izrade svoje idealne kuće.

Uz to, organiziramo još jednu poslasticu za one koji nisu za izrađivanje i nastupe, a to je Obiteljska priča o Benčiću – interaktivno vodstvo koje pomoću zagonetki otkriva zanimljivu povijest lokaliteta Benčić, što je u njemu sve bilo, što je tu danas i što će se tu sve zbivati u budućnosti!

Nakon radionica, obitelji će biti pozvane provesti vrijeme u raznim organiziranim aktivnostima: otvorene radionice čarobnih štapića, bedževa i sadnje biljaka (JGL Zeleni kutak), pričaonice za najmlađe, igre na otvorenom, društvene obiteljske igre, uz izvedbe polaznika DJ obiteljske radionice i Marka the Clown-a.

Cijeli program Park’o’para je besplatan, a prijave su potrebne samo za za popodnevne obiteljske radionice.

POPODNEVNE RADIONICE / 17 – 19 sati

Radionica ‘Obiteljski B2B’
Vrijeme: radionica: 17 – 19 sati + nastup: 19:30 – 21.30 sati
Lokacija: ispred Dječje kuće
Dob: 7+ (u paru s roditeljem ili starijim članom obitelji)
Izvođač: Radio Roža
Prijave: https://forms.gle/YYq8sxvzjfcfePcX6
Djeca i njihovi roditelji na ovoj radionici imaju priliku upoznati se s osnovnim vještinama i znanjima selekcije i puštanja glazbe s ploča kroz mentorstvo ekipe Radio Rože.
Back to Back, skraćeno b2b, a u doslovnom prijevodu “leđa o leđa”, vrsta je glazbenog nastupa više DJ selektora na način da nekoliko pjesama prvo bira jedan, a potom drugi selektor, međusobno se nadopunjujući stilom, tempom ili drugim karakteristikama.
Nakon radionice svaki DJ par imati će priliku pustiti svoj set pred publikom na večernjem događanju od 19:30  do 21:30 sati.

Radionica ‘Razigrana ograda’
Vrijeme: 17 – 19 sati
Lokacija: ispred Dječje kuće
Dob: 7+ (u paru s roditeljem ili starijim članom obitelji)
Izvođač: Tanja Blašković
Prijave: https://forms.gle/inBNHs19KwNFWsg99
Građevinska ograda koja trenutno okružuje Dječju kuću siva je i dosadna, a mi ćemo je tijekom ove radionice zašareniti te od nje napraviti pravo umjetničko djelo! Na radionici će polaznici – djeca uz pratnju odraslih, izrađivati oblike u raznim vedrim bojama koje ćemo zatim pričvrstiti na ogradu koja ograđuje naš brdoviti park i stvoriti veeeeliki razigrani kolaž.

Kad bi bio graditelj
Vrijeme: 17 – 19 sati
Lokacija: ispred Dječje kuće
Dob: 4-8
Izvođač: Gorana Stipeč Brlić, Sekcija mladih DAR
Prijave: https://forms.gle/EbAUB4J4zDa6pUpJ6
Svi bi željeli da možemo živjeti u kući iz snova,  a je li ona neboder ili kućica u cvijeću, saznat ćemo na radionici. ‘Gradit ćemo tako našu kućicu iz snova sastavljenu od crteža, kolaža i drugih snova. Naše kućice ostale bi stajati u Dječjoj kući kao mali grad dobrodošlice svim gostima.

Radionica ‘Flying Pancakes’
Vrijeme:
termin: 17 – 18 sati
termin: 18 – 19 sati
Lokacija: ispred Dječje kuće
Dob: 7 – 12 (u paru s roditeljem ili starijim članom obitelji)
Izvođač: Marko the Clown
Prijave: https://forms.gle/mcdF28VWTJ2v5Njs9
Tvornica letećih palačinki je pripremila fantastičan radionički show.
Vozilo za vesele intervencije u prostoru i vremenu stiže kod vas. Radionica legendarnih letećih palačinki uživo!!! Klaun, žongliranje, vatra, visual poi i najluđe palačinke na svijetu.
Vrhunski spoj umjetnosti, zabave, gastronomije na jednom mjestu. Po’ ure urnebesnog smijeha i usta puna pancakesa!
Na ovoj radionici upustite se u paru s roditeljima u vesele kulinarske akrobacije. Isprobajte žongliranje s palačinkama, a možda vam koja upadne u usta.

Sito – lancun
Vrijeme: 17 – 19 sati
Lokacija: ispred Dječje kuće
Dob: 8+
Izvođač: Bruno Butorac
Prijave: https://forms.gle/QNwkEmXEnmuQXuYFA
Zašto bi lancuni bili samo bijeli?
Na ovoj radionici imat ćete priliku isprobati pojednostavljeni šablonski sitotisak koji ćete otiskivati na tkanine i plahte, a njima ćemo zatim ukrasiti prostor ispred Dječje kuće. Jedan otisak moći ćete također napraviti na svojoj majici ili torbi koju donesete sa sobom!
Sitotisak je tiskarska tehnika pomoću koje se umnožavaju umjetnička djela. Princip same tehnike je taj da pomoću okvira navučenog svilom kroz razne procese dobivamo umjetnički rad kojeg bojom tiskamo na papir ili tkaninu. Tehnika je duboko proširena u svijetu, svoj vrhunac je dosegla u vrijeme pop arta 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, a do danas se zadržala kao alternativa digitalnom tisku.

Obiteljska ‘Priča o Benčiću’
Vrijeme: 18 – 19 sati
Lokacija: ispred Dječje kuće
Dob: 8 – 12 (u paru s roditeljem ili starijim članom obitelji)
Izvođač: Ivana Golob Mihić i Ivana Lučić
Prijave: https://forms.gle/qhWaVPPaeAWVizJbA
‘Priča o Benčiću’ interaktivna je radionica na kojoj možete saznati nešto o nastanku kompleksa nekadašnje tvornice Rikard Benčić, ali  mnogo toga o njegovoj budućnosti. Kroz niz zagonetki sudionici otkrivaju tragove koji ih vode kroz povijest kompleksa, te otkrivaju buduće namjene i sadržaje koji se nude građanima! Obiteljski timovi će otkrivati tragove, a mi ćemo ih dopunjavati zanimljivim pričama.

Piknik disko / 19:30 – 21:30 sati

Drop-in radionica ‘Čarobni štapić’
Vrijeme: 19 – 21 sati
Lokacija: ispred Dječje kuće
Dob: 4+
Izvođač: Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB
Prijave: Prijava nije potrebna već nam se na radionici možete pridružiti u bilo kojem trenutku u periodu od 19 do 21 sati.
U svakome od nas čuči jedna sumnja, da na svijetu stvarno postoji magija. Mi tvrdimo da postoji i da nam se pokazuje u sitnicama svaki dan, a kako bi ju malo pojačali odlučili smo se izraditi čarobne štapiće, za dašak magije na prvom danu Tobogana.

Drop-in radionica ‘Napravi svoj bedž!’
Vrijeme: 19 – 21 sati
Lokacija: ispred Dječje kuće
Izvođač: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Dob: 4+
Prijave: Prijava nije potrebna već nam se na radionici možete pridružiti u bilo kojem trenutku u periodu od 19 do 21 sati.
Što je festival bez festivalskih bedževa?
Pozivamo vas da nam se pridružite u stvaranju festivalskih bedževa. Bedževi će se crtati na kružnim šablonama, a zatim u pomoć dolazi posebna mašina – „bedžomat” koja će uz malo snage kružne crteže pretvarati u nosive bedževe. Igrat ćemo se slovima te motivima tobogana, a bedž možete napraviti za sebe ili svojeg festivalskog prijatelja.

JGL Zeleni kutak
Vrijeme: 19 – 21 sati
Lokacija: ispred Dječje kuće
Dob: 4+
Organizator: Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB i Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Izvođač: Jadran-galenski laboratorij
Prijave: Prijava nije potrebna već nam se na radionici možete pridružiti u bilo kojem trenutku u periodu od 19 do 21 sati.
Zeleni kutak čine biljke koje pročišćavaju zrak (aloe vera, zlatni puzavac, fikus, ljiljan, krizantema….), te nudi radionice koje su vezane uz sadnju biljaka i izradu korisnih materijala od otpada, za djecu i roditelje. Posjetiteljima želimo prenijeti da svaka promjena ka ljepšem i čišćem okolišu/zraku kreće od nas samih, potičemo ih na sadnju, učimo ih kako zasaditi sjeme, a roditelje kako uspješno presaditi sobnu biljku. Kao uspomenu na druženje i vrijeme provedeno s JGL timom, sudionici na poklon dobivaju biljku u teglici.

Marko the Clown Show
Vrijeme: 20.30 sati
Lokacija: ispred Dječje kuće
Dob: 4+
Izvođač: Marko the Clown
Prijave: slobodan dolazak
Marko klaun vrti se kao čigra, vrhunsku predstavu za vas igra.
Žonglira, balansira, na monociklu simo tamo đira, đira.
Pravu vatru u predstavi kontrolira.
Dođite se nasmijati uz ovaj hit – past ćete na rit!

Pričaonica
Vrijeme: 19 i 20 sati
Lokacija: Stribor @ Dječja kuća
Dob: 3 – 6
Izvođač: Mia Aćimović & Gradska knjižnica Rijeka
Prijave: slobodan dolazak
Kakvo bi to druženje u parku bilo, a da nema dobre priče. Naša Mia je poznata svim ljubiteljima programa Pssst…priča!, a iako je on ljeti na mirovanju samo za Tobogan evo nam ljetnog bonusa. Čitat će se priča “Kiosk”, fenomenalna kreativna stvarčica koju možete pronaći na policama knjižnice stoga svi maleni predškolci dobrodošli su na ovo druženje uz priču.

Projekt su osmislili i organiziraju Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka.

Projekt podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Primorsko-goranska županija. Sponzorsku podršku događaja pružio je Jadran-galenski laboratorij d.d., dok su donatorsku podršku dali su Jamnica i PIK Rijeka d.d.