Radionica Kvartovske priče 2224. > 2024.

2.5.2024. u 16.15h

Na novoj radionici kustoskog kružoka izlazimo iz Muzeja, njuškamo i osluškujemo kvart Benčić, šećemo između zgrada i s Kristianom Benićem (GKR) istražujemo eksterijer i jedino očuvano riječko perilo. Naš je zadatak ispričati priču, malo stvarnu – malu izmišljenu o art-kvartu u budućnosti. Riječima, fotomontažom ili crtežom, zamišljamo ono što će se tek dogoditi. Možemo li zamišljati deset, pedeset ili sto godina unaprijed? Koliko dokumentarnog materijala unosimo u naše priče? I koliko optimizma? Što bi voljele usporiti, zadržati, popraviti?

 

Radimo susjedsku mapu art kvarta, sadašnjih i nekih budućih stanara, krademo vrijeme i preslagujemo budućnost. Uz postojeće susjedstvo, poput Dječje kuće, mački lutalica, potoka Brajde, motivirane smo svjetlosnom instalacijom umjetnice Neli Ružić koja će za šezdesetak dana rasvjetljavati fasadu Muzeja s natpisom: ‘Prekasno je za odustajanje’.

Na radionici nam se pridružuje i kustosica Ivana Meštrov, a slijedeći susret čitanja i komentiranja nastalih priča dogovaramo za dan Muzeja, 18.5. u 10 sati.

Pridružite nam se na ksenija.orelj@mmsu.hr

 

Neli Ružić, Prekasno je za odustajanje, intervencija u javnom prostoru, Zagreb Glavni kolodvor, 2023., Foto: Jasenko Rasol