Prošireni film: Umwertung aller Werte

21.8.2020. u 19.30h, MMSU

Marijan Vejvoda, Prošireno kino

Izlaganje i razgovor dr.sc. Marijana Vejvode i gostiju u MMSU-u sastavni je dio izložbe ART / RAT / TRANZICIJA. Razgovor se nadovezuje na temu Novi svijet ili nikakav svijet (Sjećanje na jednu civilizaciju) kojom se bavila istoimena izložba održana u Malom salonu 1973. godine.

Nastavak IZLAGANJA / RAZGOVORA iz 1973., prekinutog zbog hitnog uspostavljanja “globalnog korporacijskog sistema” (novog svjetskog poretka). Kako je “korporacijski sistem” globalno uspostavljen, sada imamo vremena nastaviti razgovor na temu Novi svijet ili nikakav svijet (Sjećanje na jednu civilizaciju) iz 1973. godine.

Ulomak iz knjige Gene Youngblood-a, Expanded Cinema, (Prošireni film), 1973.:

“Masovna publika (koju je korporacijski sistem, socijalnim inženjeringom kreirao, za svoje potrebe (op.ur.) inzistira na zabavi, a ne umjetnosti, da bi pobjegla od neprirodnog načina života u kojem unutarnja zbiljnost nije kompatibilna s izvanjskom. Sloboda je, kaže Brown, spajanje, povezivanje. Život postaje umjetnost kada ne postoji razlika između onoga što jesmo i onoga što činimo. Umjetnost je sinergetički pokušaj zatvaranja rascjepa između onoga što jest i onoga što treba biti. Jacob Bronowski sugerira da “trebamo djelovati na takav način da ono što je istinito može biti, kao takvo, i provjereno”.”

Sudionici razgovora:
Damir Božić Pišta, mitološki aspekt problema
Mirko Brizgala, kozmološki aspekt
Vanesa Aničić, generacijski aspekt
Zoran Mrša, tehnološko-futuristički aspekt

*Umwertung aller Werte – ponovna procjena (prevrednovanje) svih vrednota, tj. korjenita revizija ustaljenih uvjerenja, stavova, pogleda… (F. Nietzsche)