Jugo Joga: utjelovljenjem krize u cjelovitije sutra! – Lara Ritoša Roberts

28.8.2020. u 20h, Plaža Bivio

Jugo joga

Postanite fleksibilni! Smanjite društvenu napetost! Steknite moralnu snagu! Izbjegnite negativne misli! Oslobodite se krivice! Prihvatite prošlost! Kontrolirajte sadašnjost! Uobličite svoju budućnost! Razvijte unutarnji mir!

Participativni performans Jugo Joga: utjelovljenjem krize u cjelovitije sutra! gostuje u sklopu 6. Art Kampa Empeduja na plaži Bivio. Jugo joga je ciklus prostorno specifičnih performansa s koreografijom u kojoj se poze partizanskih i socrealističkih spomenika izmjenjuju s pokretima tjelovježbe preuzetih iz joge i sličnih praksi. Izvedba je praćena zvukovnom instalacijom i live interakcijom tijekom koje se segmenti revolucionarnih pjesama isprepliću s riječima iz političkih govora, aktivističkih slogana i new age poruka o zdravlju i samospoznaji.

Svaka je izvedba Jugo Joge drugačija i specifična, a ovogodišnjom verzijom, odgođenom uslijed pandemije koronavirusa, PK Fiskulturnik vodi publiku kroz vježbe koje će nam pomoći regenerirati tijelo, um i duh i tako nas osposobiti za daljnji suživot s bolesti COVID-19 te ekonomskom, ekološkom i društvenom krizom. Naša tijela će kroz pokrete Jugo joge postati poprišta transformacije u kojima se krize, strahovi i konflikti osjećaju, proživljavaju, procesuiraju i u konačnici rješavaju. Tim ćemo procesom započeti čin ozdravljenja i osnaženja kako na osobnoj tako i na kolektivnoj razini.

 

Jugo joga je nastala iz srži umjetničkog istraživanja Lare Ritoša Roberts, ujedinjenog oko projekta Performance Klub Fiskulturnik iniciranog 2007. godine. Putujući na sam početak priče o ‘komunističkom tijelu’ koja zapravo započinje Sveslavenskim Sokolskim pokretom, a nadahnuta idejom ‘Novog čovjeka’ kojeg su sovjetski konstruktivisti zamislili kao Fiskulturnika – kulturnog, aktivnog i zdravog radnika – autorica je koncipirala performanse sastavljene od elemenata skulpture, live art-a, audio-vizualnih medija i agitacijskog teatra. Kao polazište za iste upotrebljava se arhivska građa: od propagandne umjetnosti i dizajna iz tog razdoblja, fotografija uništenih i sačuvanih figurativnih spomenika, preko vježbi iz priručnika za fiskulturu, do videomaterijala masovnih vježbi fiskulturnika, Sokola i sletova. Kroz umjetničku strategiju aproprijacije, rekonstrukcije te hiperidentifikacije sa socijalističkim arhetipima (i klišejima), preko jukstapozicije nostalgije i ironije, subjektivnog i proživljenog, cilj ranijih performansa PK Fiskulturnika je pronalaženje interaktivnih načina komuniciranja i uključivanja gledatelja u stvaranje novog kolektivnog tijela, povezanog umjetničkom akcijom i dobrom voljom svakog uključenog pojedinca. Vizualno-fizički jezik postaje sredstvo, a tijelo okvir unutar kojeg se kulturološko- povijesno-politički kontekst utjelovljuje, manifestira, isprepliće i sučeljava sa samim sobom.

 

Lara Ritoša Roberts je vizualna umjetnica, odrasla u Puli, a od 1994. godine živi i djeluje u Londonu. Eksperimentalnim kazalištem se počela baviti još kao srednjoškolka u dramskoj radionici Inat u Puli. Nakon mnogobrojnih intenzivnih radionica poput Moving Academy of Performing Arts, Butoh i Method Acting, diplomirala je mimu i scenski pokret na Ecole De Mime Corporel Dramatique (1995. – 1999.). Umjetničko usavršavanje nastavlja na londonskom University of the Arts gdje  2004. diplomira na odjelu kiparstva Camberwell College of Art, a 2007. godine magistrira na fakultetu Central Saint Martins School of Art and Design. Član je HDLU-a Istra od 2004. te Royal Society of Sculptors od 2009. godine. Kao samostalna umjetnica predstavlja skulpture i performanse na festivalima i u institucijama poput Tate Modern, London (2017.), Festival Mesto Žensk, Ljubljana (2013.), Tate Britain, London (2010. i 2012.), National Theatre London (2012.), Muzej Istorije Jugoslavije, Beograd (2011.), Motovunski Filmski Festival (2010.)…

 

Program se ostvaruje u suradnji s Kantridom FKK 2020 i Novim turizmom d.o.o. i uz podršku a-n The Artists Information Company Bursary.

 

Više o svim događanjima 6. Art Kampa Empeduja „A godina je tako lijepo počela“ pronađite na poveznici: https://www.facebook.com/events/567734510801752/

Dizajn vizuala: Toni Davanzo

 

Art Kamp logo white

FKK logo