Predstavljanje knjige Vlaste Delimar „Voćarska 5“

31.1.2024. u 18h

Razgovor s autoricom knjige Vlastom Delimar održat će se u srijedu, 31. 1. 2024. u 18 sati u MMSU,  a moderirat će ga kustosica Ksenija Orelj.

Pozivamo vas na razgovor s umjetnicom Vlastom Delimar uz knjigu „Voćarska 5“ i film „Diptih; iz ljubavi u ljubav“. Pričamo o upotrebi ženskog tijela kao umjetničkog medija, erotskoj estetici egzistencije, ženskom uživanju i cenzuriranju ženske tjelesnosti.

Uvod u predstavljanje knjige je projekcija Vlastinog filma „Diptih; iz ljubavi u ljubav“. Film iz 2022. je vremeplov četredesetogodišnjim djelovanjem umjetnice, sastavljen iz dokumentarnih video-isječaka te fotografija umjetničkih radova, koje prati naracija same umjetnice i glazbena podloga Josipe Lisac i Laibacha.

Knjiga „Voćarska 5“ (MSU, Zagreb, 2023.) također je kolažnog karaktera, oblikovana kao autobiografska priča i mozaičan uvid u popularnu kulturu i umjetničku praksu osamdesetih godina. Pisana je iz prvog lica, emotivno i senzualno upadljiva, sentimentalna, ali i ironična, počesto spram umjetničkih i obrazovnih institucija, koje kako kaže autorica ‘kvare veselje’, a ‘nastavu nude na daljinski’. Voćarska 5 nudi živahno štivo o nastajanju umjetničkih radova, kreativnim krizama, erotskoj bliskosti i samoći. Vrt, kuhinja, ulica, povremeno i galerija, postaju protagonisti autoričinog djelovanja; prijateljske i ljubavne epizode opisuju se iz ženske perspektive, iz koje dobivamo i portrete tadašnjih aktera zagrebačke scene poput Grupe šestorice autora, kao i prijateljske i izlagačke kronike iz Rijeke i Beograda.

„U Voćarskoj 5 nastalo je novo, jedinstveno mjesto umjetničke scene kao kultni javni atelijer u kojem su se godinama održavali susreti, radni sastanci, izložbe, tulumarenja, tiskao se samizdat časopisa Maj 75. (…) Prvih godina nismo imali telefon u kući jer je priključak bio skup. (…) Kuhinja je superlativ, važno mjesto za pripremanje hrane. Kuhinja je mjesto gdje se mistično materijalno pretvara u mistično nematerijalno.“

 

Program se održava u sklopu izložbe “Vidljive”.

Podrška: Grad Zagreb, Ministarstvo kuture i medija RH, Grad Rijeka, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.