Rezidencijalni program Kamov – javni poziv izvaninstitucionalnoj sceni

31.1.–1.3.2024.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u suradnji s partnerskim ustanovama Gradskom knjižnicom Rijeka i Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku raspisuje javni poziv za dvije dvotjedne rezidencije u sklopu Rezidencijalnog programa Kamov namijenjene izvaninstitucionalnoj umjetničkoj sceni.

Pozivamo umjetničke organizacije i udruge u kulturi aktivne na izvaninstitucionalnoj kulturnoj sceni grada Rijeke i Primorsko-goranske županije da predlože autore, umjetničke kolektive, teoretičare i istraživače iz područja vizualnih umjetnosti, književnosti i izvedbenih umjetnosti.

U sklopu jedne prijave za dvotjednu rezidenciju moguće je prijaviti između jednog i maksimalno sedam* stvaraoca pod uvjetom da su svi korisnici usko vezani uz predloženi program.

Stvaraoci koji će boraviti na rezidenciji mogu biti hrvatski ili strani državljani bez prebivališta u Rijeci i okolici, a može ih prijaviti isključivo udruga ili umjetnička organizacija iz Rijeke ili Primorsko-goranske županije.

Vrijeme provedbe rezidencija:

19. 11. – 3. 12. 2024.

5. 12. – 19. 12. 2024.

Rezidencijalni program Kamov umjetnicima izabranim na javnom pozivu osigurava besplatan smještaj u opremljenom stanu u centru Rijeke. Svi ostali troškovi –  umjetnički honorari, dnevnice, produkcijski i putni troškovi – ne pokrivaju se ovim javnim pozivom.

Predlagatelji programa obvezni su prijaviti svoje programe putem obrasca koji se može preuzeti na poveznici: https://mmsu.hr/wp-content/uploads/2024/01/OBRAZAC-Rezidencijalni-program-Kamov_izvaninstitucionalna-scena.docx

Prijedlozi programa šalju se poštom na: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rezidencijalni program Kamov, Krešimirova 26c, 51 000 Rijeka ili na e-mail adresu rezidencija.kamov@mmsu.hr

Prijedlozi programa mogu se poslati do 1. 3. 2024. godine.

Jedan prijavitelj može predložiti najviše jedan program.

Pristigle prijedloge ocijenit će povjerenstvo sastavljeno od predstavnika partnerskih ustanova, a rezultati će biti objavljeni 15. 3. 2024. na: www.kamov-residency.org, www.mmsu.hr, https://hkd-rijeka.hr/ i https://gkr.hr/.

Nepotpune prijave i prijave koje ne zadovoljavaju propisane uvjete, neće se razmatrati.

Odabrani autori, umjetnički kolektivi, teoretičari i istraživači imaju obavezu predstaviti se riječkoj javnosti tijekom rezidencijalnog boravka.

*Rezidencijalni stan sastoji se od četiri sobe, kupaone, kuhinje i wc-a. U dvije sobe na raspolaganju su bračni kreveti, u jednoj dva odvojena kreveta te u posljednjoj kauč na razvlačenje. U slučaju da se programom prijavljuje više od četiri stvaralaca, stvaraoci trebaju biti spremni dijeliti sobu.

O Rezidencijalnom programu Kamov:

Rezidencijalni program Kamov osnovao je 2011. godine Odjel za kulturu Grada Rijeke s ciljem ulaganja u programe kulture i promocije umjetnosti kao važnog dijela društvenog i javnog života. Do danas je Rezidencijalni program Kamov organiziranim dužim i kraćim boravcima ugostio preko 500 umjetnika, teoretičara i stvaraoca iz Hrvatske i svijeta i surađivao s mnogobrojnim organizacijama u području kulture čiji je rad usmjeren na pomicanje granica tradicionalnih medija i praksi.

Rezidencija Kamov umjetnicima osigurava prostor za inspiraciju, istraživanje i eksperiment u susretu s novom sredinom, pružajući potrebno vrijeme i podršku za osmišljavanje i razvijanje umjetničkih ideja i projekata. Uz produkcijske, program podržava istraživačke i otvorene (open-ended) rezidencije

U 2014. godini rezidencija je predana na upravljanje Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a od 2020. godine programski ju vode tri gradske kulturne ustanove: MMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Hrvatski kulturni dom na Sušaku.

https://www.kamov-residency.org/

Rezidencijalni program Kamov podržavaju Grad Rijeka i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

OBRAZAC Rezidencijalni program Kamov_izvaninstitucionalna scena