Predavanje Martine Bogdanić: Mistična snaga ljekovitog bilja

11.4.2019. u 18h, Mali salon

U nastojanju da se bilje predstavi i kao predmet običaja i vjerovanja, u sklopu izložbe „Domaće ljekarije“ u četvrtak 11. travnja u 18 sati u Malom salonu predavanje na temu mistične snage ljekovitog bilja održat će poznata travarka i fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić.

Inspiraciju za predavanje Bogdanić crpi iz jednog od polazišta izložbe „Domaće ljekarije“: vječne ljudske potrebe da se pronikne u stvarnost s „ove“ i „one“ strane razumskog, koristeći se pritom magijom, pučkom medicinom i svim ostalim u prirodi dostupnim sredstvima.

Na izložbi je ta začudna, magična dimenzija dotaknuta kroz nekoliko radova. Tako primjerice Mirna Kutleša u seriji radova pod nazivom „Potpisi svih stvari“ dijelove biljaka aranžira na način da u novim strukturama oni grade antropomorfna lica i tijela. Pri tom se umjetnica oslanja na načelo „signature“ koje vuče paralelu između izgleda biljki i izgleda ljudskih organa na koje se biljke mogu ljekovito primijeniti.

Silvija Đolonga radom „Sretni patuljak“ predstavlja korijen mandragore (u narodu poznat i kao „sretni patuljak“) koji je zbog svog čovjekolikog oblika i omamljujućih svojstava postao važan sastojak brojnih vjerovanja, legendi i vradžbina.

„Ljekaruša“ Jasne Šikanja, umjetnice koja djelovanje bilja istražuje i izradom prirodne kozmetike, sadrži recepte za ljekovite pripravke s blagotvornim učincima na tijelo i psihu čovjeka, dok se Lazar Vujaklija uljem na platnu „Devojka i mesec“ govorom simbola dotiče ključnih elemenata narodne medicine.

Ovi i drugi izlošci sjajna su podloga za predavanje na temu mistične snage ljekovitog bilja kojim će Martina Bogdanić pokazati kako se od doba coprica, štriga i štriguna, vezano uz ljekovito bilje, ništa nije drastično promijenilo.

„Kada malo zagrebete ispod površine, shvatite da je sve zapravo još uvijek tu. Potrebno je samo znati kamo i kako gledati; od svakodnevnih likarija do onih posebnih biljaka koje se čuvaju za izuzetne situacije. Pokušat ćemo odškrinuti vrata i odmaknuti zavjesu vela tajni koja skrivaju ovaj svijet“, najavljuje predavačica.

Martina Bogdanić, travarka i fitoaromaterapeutkinja, dosad je napisala stotine članaka o ljekovitom bilju. Poseban afinitet njeguje za psihosomatiku i holistički pristup čovjeku te proučava utjecaj ljekovitog bilja na fizičko ali i duhovno tijelo čovjeka. Posljednjih godina intenzivno se bavi ženskim temama, u okviru duhovnosti ljekovitog bilja. Autorica je niza radionica, tečajeva i edukacija.

Ulaz na predavanje je slobodan!

U četvrtak 11.4. u 18 sati u Malom salonu