20.03.2019

‘Domaće ljekarije’: predavanja o ekofeminizmu, ljekovitom bilju, radionice za klince i druge biljne teme

U Malom salonu (Korzo 24) u četvrtak 21. ožujka u 19 sati otvara se izložba Domaće ljekarije koja će poslužiti i kao platforma za bavljenje mnogim „biljnim“ temama.

Krećući se između područja magije i pučke medicine, alternativnih i neslužbenih načina korištenja biljaka te njihovog eksperimentalnog tretmana u suvremenoj umjetnosti, polazište je izložbe postavka da su ljudi oduvijek nastojali proniknuti u nedostupno i spoznati stvarnost s „ove“ i „one“ strane razumskog. Doba znanstvenih otkrića dobrim je dijelom odagnalo neobjašnjivo no krhkost i promjenjivost organske tvari i dalje izaziva svojom zagonetnošću.

Tako je i postav, koji čini kombinacija umjetničkih i etnografskih materijala na temu bilja i njegove primjene u pučkoj medicini i suvremenoj umjetnosti, oblikovan na način da više skriva nego što otkriva, potičući posjetitelja da izloške pretražuje sam, da prekapa po pretincima ormarića, po policama ili ladicama nalik kabinetima čuda. Pri tome će otkriti radove suvremenih umjetnika (Tomislav Čeranić, Silvija Đolonga, Mirna Kutleša, Melita Sorola Staničić, Jasna Šikanja, Ela Štefanac), radove iz MMSU-ovog fundusa (Slava Raškaj, Stjepan Stolnik, Lazar Vujaklija i Kamilo Vujčić) kao i građu iz Etnografskog muzeja, Hrvatskog muzeja medicine i farmacije te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Tematski i pristupom širok postav Domaćih ljekarija zahvalan je za bavljenje biljem iz različitih perspektiva. Tako je u popratnom programu za 4. travnja zakazano predavanje “Ekofeminizam: etika skrbi” povjesničarke umjetnosti, filozofkinje i arhitektice te osnivačice Centra za ženske studije i Centra za mirovne studije Karmen Ratković. Naime, osim što su na izložbi većinski zastupljene umjetnice, Domaće ljekarije se djelomično i građom dotiču uloge žene kao „njegovateljice prirode“. O tom odnosu govorit će i poznata biljarica i fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić koja će se kroz svoje predavanje, također zakazano tijekom travnja, osvrnuti na terenska iskustva i ljekovitu primjenu bilja našeg kraja. Najdirektniju će pak praksu imati djeca od 6 do 10 godina za koje će 6. i 13. travnja biti organizirane radionice izrade bombica sjemena (seed bombs), ili oni nešto stariji koji se odazovu MMSU-ovom pozivu da tijekom trajanja izložbe u MMSU ili Mali salon donesu vlastite recepte za „domaće ljekarije“.

 

Foto: Korijen mandragore, Konavle, prva polovina 20. st., Hrvatski muzej medicine i farmacije