Predavanje dr. sc. Ivane Mance Cipek i vodstvo uz izložbu Zorana Pavelića “Pobuđivački mehanizmi”

9.11.2023. u 18h

U čevrtak, 9. 11., u sklopu popratnog programa izložbe „Pobuđivački mehanizmi“, dr. sc. Ivana Mance Cipek održat će predavanje o projektu Der Zug nach Kassel – Kurator/Privatkollektion Zorana Pavelića. Predavanju će prethoditi vodstvo izložbom umjetnika Zorana Pavelića i kustosice Sabine Salamon.

Projekt Zorana Pavelića Der Zug nach Kassel – Kurator/Privatkollektion (https://derzugnachkassel.com/) zaživio je u obliku web stranice  2022. godine, za trajanja 15. izdanja izložbe Documenta u Kasselu. Web stranica proizašla je iz istoimenog autorskog projekta umjetnika koji nastaje od 2000. Riječ je o zbirci artefakta proizašlih iz umjetnikova rada i života u kojoj autor preuzima ulogu privatnog kolekcionara i kustosa. U zbirku je uvršteno više od 200 artefakata, vezanih uz hrvatsku suvremenu likovnu scenu, hrvatske umjetnike, kustose, likovne kritičare, pojedine izložbe, kulturna i društvena događanja na sceni. Na izložbi Pobuđivački mehanizmi u MMSU pokazano je nekoliko desetina predmeta.

Prethodno digitalnoj izvedbi kolekcije iz 2022., Zoran Pavelić je 2012. godine povodom Documente 13 projekt predstavio kao samostalnu izložbu u galeriji POT (https://www.facebook.com/POTinKassel/photos/) na kojoj je okupio većinu radova iz zbirke i tako posredno ‘približio’ odabrane hrvatske autore sudjelovanju na kasselskoj Dokumenti. Osim u Kasselu, izložba je iste godine održana i u Galeriji SC u Zagrebu.

18:00 – vodstvo samostalnom izložbom Zorana Pavelića „Pobuđivački mehanizmi“, s umjetnikom i kustosicom Sabinom Salamon

19:00 – predstavljanje projekta Der Zug nach Kassel-Kurator / Privatkollektion, dr.sc. Ivana Mance Cipek

Ivana Mance_Der Zug nach Kassel tekst

biografija Ivana Mance Cipek

Predavanje se odvija u sklopu programa Nulti sat.

Foto:  Zoran Pavelić, Der Zug nach Kassel/Kurator/Privatkolektion, LP, 2022.