MMSU program u Dječjoj kući tijekom travnja

1.4.–30.4.2021., Dječja kuća

Nakon dvogodišnje izgradnje Dječja kuća je u petak 26. ožujka 2021. ponosno otvarila svoja vrata.

U prvim se danima nakon svečanog otvorenja od subote 27. ožujka do četvrtka 1. travnja organiziraju vođene ture i obilasci kuće za sve zainteresirane građane.
Nakon toga se planiralo započeti s održavanjem prvih dječjih programa tijekom proljetnih školskih praznika, no zbog epidemioloških mjera radioničke aktivnosti neće se održavati sve do 12. travnja.
U skladu s tim Muzej moderne i suvremene umjetnosti je za program Dječje kuće u travnju pripremio izložbu „Radovi u tijeku… Pozdrav iz Benčića“ te radionice koje se planiraju održavati nakon 12. travnja.
Više informacija o programu i načinu sudjelovanja donosimo u nastavku.

 

 

 

 

 

 

Izložba „Radovi u tijeku… Pozdrav iz Benčića“… ususret Dječjoj kući

Dječja kuća, Galerija, 1. kat
Svakoga dana od 10 do 19 sati

Gradilište i imaginacija – Svojom nezaustavljivom kreativnom energijom, djeca su već ucrtala želje, forme, kaleidoskope boja, kako bi izgradili kuću i grad, po mjeri imaginacije i vedrine.  Iščekivanje novog umjetničkog kvarta koji izranja iz gradilišta anticipacija je novih mogućnosti,  perspektive s pogledom na okoliš,  Muzej, Dječju kuću kao nove poligone stvaranja, koji mogu potaknuti sinergiju, kako bi cjelokupno susjedstvo postalo dinamično i živo mjesto, mjesto kontinuiranog stvaranja i novi dnevni boravak grada.

Okupljeni dječji radovi nastajali su na radionicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti tijekom 2020. godine.: Otisni “Pozdrav iz Benčića”, te Rijeka – Balthazargrad vizure grada.

U izložbu nas uvodi fotografija iz arhiva pedagoške djelatnosti Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Podsjeća nas na programe i aktivnosti u staroj zgradi u Dolcu, predstavljajući izbor fotodokumentacije Dječje likovne radionice na 12. Međunarodnoj izložbi crteža 1991. godine.  Muzejska edukacija, rad s djecom, kreativnost i obrazovanje novih naraštaja upisani su u povijest, sadašnjost i budućnost institucionalnih praksi Muzeja.

Otisni “Pozdrav iz Benčića”- Inspiraciju prikuplja kroz šetnju oko kompleksa Benčić, slušajući o povijesti i budućnosti lokacije i susjedstva. Trenutno gradilište u Benčiću i njegovom susjedstvu možda nam ograničava neometano kretanje, ali s raznih sigurnih i udaljenih točaka možemo promatrati migracije zemljanih i kamenih oblika, hrpice i grupice, potok i kanale. Nakon šetnje nastala je likovna radionica s ciljem stvaranja novih priča o Benčiću. Tko se sve skriva na gradilištu, gdje bi sve mogla biti ljuljačka, gdje je potok i kuda ćemo voziti bicikl pitanja su na koja je odgovoreno izradom razglednica “Pozdrav iz Benčića” koristeći tehniku karton tiska.

Radionica Otisni “Pozdrav iz Benčića”, realizirana je u okviru festivala Tobogan (voditeljice: Tanja Blašković i Ivana Lučić)

Radionica Rijeka – Balthazargrad vizure grada odigrala se u “dopisnim” okolnostima, kao kreatvni zadatak, koji je pomogao u stvaranju razglednica za muzejski fanzin Beni. Radionica je planirana kao edukativni dio programa izložbe “51000 Balthazargrad” no epidemiološke okolnosti onemogućile su njeno održavanje. Stvaranje fanzina koji je u ovom izdanju trebao poslužiti kao mali vodič kroz izložbu transformiralo se u prikupljanje dječjih crteža, a uključilo je angažiranje stalnih polaznika muzejskih radionica. Izrađene su razglednice koje su na temelju starih panoramskih fotografija grada i crtačkih elementima stvorile poveznicu Rijeke i Balthazargrada.

Kreativni zadaci i prilagodba crteža: Tanja Blašković i Ivana Lučić, dizajn fanzina: Marin Nižić, prosinac 2020.

Polaznici radionica
„Rijeka – Balthazargrad vizure grada“: Vicko Iljadica, Ana Iljadica, Korina Pištan Klement, Tia Barić, Nika Ilić, Sara Ilić, Ivan Iljadica
Otisni “Pozdrav iz Benčića”: Vlaho Lončarica, Lucija Androić, Emanuel Androić, Mihael Androić, Natalia Matić, Ema Damjanović

 

 

Radionica MMSU Lab – “Otisak kuće”

[OTKAZANO ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH MJERA]

Dječja kuća, Kontejner, 4. kat
Datumi i vrijeme održavanja:
srijeda, 14.04.2021. / od 17:30 – 18:30 h
srijeda, 21.04.2021. / od 17:30 – 18:30 h

Dječja kuća je kao “čarobna kutija” umetnuta u postojeću “ciglenu” zgradu bloka bivše tvornice Rikard Benčić. Kako bi otkrili što sve skriva najprije ćemo prošetati kućom, otkriti što se sve u njoj može raditi, na koji način se zabaviti ili nešto naučiti, što će se sve moći istraživati i stvarati. Na putu od prizemlja do krova otkrit ćemo i zanimljivosti iz kućne povijesti ili neke nove elemente arhitekture. Istraživanje završavamo na krovu kuće gdje će se u prostoru Kontejnera održati kratka radionica. Koristit će se tehnika visokog tiska uz motive iz Dječje kuće te će na taj način polaznici kombinacijom otisaka stvarati jednostavne grafike.

Godište: 7+
Voditeljica: Ivana Lučić, muzejska pedagoginja
Prijava: http://bit.ly/otisak_kuce

 

 

MMSU Lab – radionica mobila

[OTKAZANO ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH MJERA]

Dječja kuća, Kontejner, 4. kat
Datum i vrijeme održavanja:
srijeda, 28.04.2021. / od 17:30 – 18:30 h

Mobili su pokretni umjetnički objekti i kontrukcije, izrađeni od različitih, često laganih materijala. Nakon što pogledamo koji su neki od najznačajnijih primjera umjetnosti mobila, poput onih umjetnika Alexandera Caldera ili mobilnih grafika Miroslava Šuteja iz MMSU zbirke, u praktičnom dijelu radionice izradit ćemo vlastite mobile od papira i tkanine, lako pokretne uz strujanja zraka.

Godište: 7+
Voditeljica: Ivana Lučić, muzejska pedagoginja
Prijava: http://bit.ly/Radionica_mobila