Otvorenje Dječje kuće i vođeni obilasci za građane

27.3.–1.4.2021., Dječja kuća

U petak 26. ožujka, nakon dvogodišnje izgradnje otvara se Dječja kuća u novom riječkom kvartu kulture, bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić.

Otvorenje će, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi okupiti tek manji broj ljudi i predstavnike medija, ali već od subote, 27. ožujka bit će organizirani vođeni obilasci Dječje kuće za zainteresirane građane.

Obilasci kuće održavat će se dva puta dnevno do 1. travnja, a nakon Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka Dječja kuća započinje raditi s djecom i priprema posebne programe namijenjene djeci u razdoblju proljetnih praznika, od 6. do 11. travnja.

Obilasci za građane koji započinju u subotu, 27.3. odvijat će se u manjim grupama od dvadesetak osoba, dva puta dnevno, uz predočenje besplatnih ulaznica i uz poštovanje epidemioloških mjera koje su na snazi. Građani koji su zainteresirani za obilazak Dječje kuće svoje besplatne ulaznice mogu preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke (Ri-info, Korzo 18b) od četvrtka 25. ožujka 2021. u radno vrijeme od 8.00 do 20.00 sati, a subotom od 9.00 do 13.00 sati.

Tijekom organiziranih obilazaka za građane, u Galeriji Dječje kuće na prvom katu bit će postavljena izložba „Radovi u tijeku… Pozdrav iz Benčića“. Riječ je o dječjim radovima koji su nastajali na radionicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti tijekom 2020. godine i na kojima su djeca iscrtala želje, forme, kaleidoskope boja, kako bi izgradili kuću i grad, po mjeri imaginacije i vedrine.

U Dvorani na drugom katu u organizaciji Art-kina prikazat će se kratkometražni animirani film „Crni vuk, bijeli vuk“ poznate hrvatske autorice slikovnica i animiranih filmova Ivane Guljašević Kuman, dok će se, u suradnji s Francuski institutom u Zagrebu, prikazati i dva recentna animirana naslova, „Atelje“ Biance Mansani te „Ris u gradu“ Nine Bisiarine. Prvi posjetitelji Dječje kuće imat će priliku pogledati i „Ulične svirače“, epizodu iz legendarnog animiranog serijala prof. Baltazar, ali i mnogobrojne dječje filmove nastale u sklopu festivala Tobogan te Putujućih filmskih radionica Art-kina.

U Šumi Striborovoj, također prostoru na drugom katu trajat će prikaz 3D printanja u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka. Moći će se obići i Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka, na trećem katu kuće.

Na četvrtom katu, u tzv. Kontejneru priredit će se petominutna scena iz predstave „Lutkofor“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka, izvodit će se i „Lutkarska učionica“ – desetominutna prezentacija s lutkama u izvedbi Tilena Kožamelja i Davida Petrovića, također i petominutna scena iz predstave „Teatromanija“.

Ovi će se programi odnosno inserti iz predstava održavati kao primjeri rada u kući, sa svrhom da se građanima u obilasku dočara funkcionalnost i namjena različitih prostora u Dječjoj kući.

U subotu, 27.3. obilasci za građane održavaju se od 10.00 do 11.00 sati, te od 13.00 do 14.00 sati. Subotnje obilaske vodit će Kristian Benić i Tanja Badanjak iz Gradske knjižnice Rijeka.

Od ponedjeljaka, 29.3. obilasci za građane održavaju se u 17.00 te u 18.30 sati, a prvi dan vode ih Barbara Zupičić i Dina Ožanić iz Art kina.

U utorak, 30. ožujka, obilaske u 17.00 i u 18.30 sati vode ih glumci Gradskog kazališta lutaka Damir Orlić i Petra Vučković.

U srijedu, 31. ožujka u 17.00 i u 18.30 sati obilaske vode Ivana Lučić i Nataša Šuković iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

U četvrtak, 1. travnja obilaske u 17.00 h i u 18.30 h vode glumci Gradskog kazališta lutaka David Petrović i Petra Vučković.

MMSU u četvrtak, 1.4., posljednjeg dana obilaska za građane, u Kontejneru organizira radionicu MMSU Laba „Otisak kuće“, a zainteresirani se mogu prijaviti putem online obrasca: http://bit.ly/otisak_kuce