MMSU program za Međunarodni dan muzeja

18.5.–22.5.2021., MMSU

Muzej moderne i suvremene umjetnosti ovogodišnji Međunarodni dan muzeja 18. svibnja obilježava kroz aktivnosti uz aktualnu izložbu Ivana Kožarića Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji.

Međunarodni savjet za muzeje ICOM je povodom ovogodišnjeg obilježavanja objavio temu koja glasi Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje (The Future of Museums: Recover and Reimagine). Dok je svijet u proteklih godinu dana zbog pandemije COVID-19 suočen s ozbiljnim ekonomskim, socijalnim i psihološkim posljedicama, muzeji su se istaknuli kao sigurne institucije, tzv. safe zones, koje imaju kreativni potencijal i mogućnost osmišljavanja načina kako doprinijeti oporavku i aktivno voditi promjene u društvu.

Posjetitelji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti tako će moći uz besplatan ulaz na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja također sudjelovati u stručnom vođenju kroz izložbu u 18.00 sati. Zbog epidemioloških mjera broj sudionika za stručno vođenje je ograničen te se svi zainteresirani mogu prijaviti na sljedeću e-mail adresu do popunjenja grupe: ivana.lucic@mmsu.hr.

U online programu objavit će se audio intervju s Korom Girin, kustosicom izložbe Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji koji će ujedno poslužiti kao audio šetnja posjetiteljima izložbe. Posjetitelji će audio zapisu moći pristupiti putem internet linka ili pomoću mp3 playera koji će im biti dostupni za korištenje tijekom posjete izložbe sve do njenog završetka u srpnju. Ovaj intervju realiziran je u suradnji s community internet radio Rožom.

U edukativnom programu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u subotu 22.05. od 10.00 do 13.00 sati u Muzeju i Dječjoj kući će se održati radionica izrade fanzina. Radionica će se temeljiti na motivima, idejama i tehnikama viđenim na izložbi Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji te konceptu samoizdavaštva, a vodit će je umjetnica Tanja Blašković i muzejska pedagoginja Ivana Lučić. Namijenjena je uzrastu od 8 do 12 godina, a zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail adresu do popunjenja grupe: ivana.lucic@mmsu.hr.

MMSU će u utorak 18. svibnja raditi prema redovnom radnom vremenu od 12.00 do 19.00 sati te je taj dan svim posjetiteljima omogućen besplatan ulaz.