MMSU na Tjednu dobre dječje knjige 2024.

15.4.–1.6.2024., Galerija MOST @ Dječja kuća

MMSU na ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige dovodi izdavačku kuću Mala zvona i njihov serijal o hrvatskim vizualnim umjetnicima. Pridružite nam se na izložbi ilustracija, predstavljanju slikovnica i popratnoj radionici.

Izložba kakvu trebamo: Vizualci u slikovnicama

predstavljanje serije slikovnica Malih zvona o hrvatskim vizualnim umjetnicima i otvorenje izložbe Dominika Vukovića

Vrijeme: 15. 4. u 18,00 – 19,00

Mjesto: galerija @Dječja kuća

Dob: učitelji razredne nastave, nastavnici likovne kulture, stručni suradnici, roditelji, djeca 12+

Prijave: Prijave putem poveznice.

Serija slikovnica o hrvatskim vizualnim umjetnicima jedinstvena je pojava na hvatskoj izdavačkoj sceni. Za to je zaslužna izdavačka kuća Mala zvona te autorica tekstova Sanja Lovrenčić i ilustrator Dominik Vuković. Do sada su izdane četiri slikovnice „Šest šetnji Slave Raškaj“ (2019.), „Muha u ateljeu Ivana Kožarića“ (2020.), „Marija u gradovima“(2021.) i „U pariškom ateljeu Jurja Plančića“ (2023.), a u pripremi je i peta. Sve o njima reći će nam autorica tekstova Sanja Lovrenčić.

Izložba će biti otvorena do 1. lipnja 2024.

Slikovnice su namijenjene uzrastu viših razred osnovne škole i osmišljene s kako bi približile likovno stvaralaštvo mlađim uzrastima. Prvi dio izdanja je slikovnica koja na zaigran način prikazuje život ili stvaralaštvo pojedinog umjetnika. Tu se ističu ilustracije Dominika Vukovića koje izvrsno nadopunjuju tekst Sanje Lovrenčić dok su jasno povezane i s umjetnikom čiji život prikazuju. Tako u slikovnici Marija u gradovima nalazimo tamne, skoro crno bijele, a zapravo u sepia tonu ilustracije koje nas podsjećaju na crnu komoru za razvijanje fotografija, dok u slikovnici Muha u ateljeu Ivana Kožarića nalazimo svijetle i razigrane boje, puno linija i geometrijskih oblika koje jasno možemo povezati s Kožarićevom skulpturom. U drugom dijelu slikovnice nalazi se biografija umjetnika pisana jednostavnijim jezikom te reprodukcije radova.

Sanja Lovrenčić počela se baviti književnošću objavljujući u časopisima poeziju i prijevode poezije s francuskog i engleskog jezika. Prvu samostalnu zbirku pjesama, Insula dulcamara, objavila je 1987. Otad je objavila još osam pjesničkih zbirki; poezija joj je objavljivana i u domaćoj i stranoj periodici te prevođena na njemački, poljski, ruski, slovenski, švedski, rumunjski, danski i francuski jezik. Za knjigu Rijeka sigurno voli poplavu dobila je nagradu “Kiklop” 2007. Za rukopis Pišem ti iz daleke zemlje dobila je 2021. nagradu za pjesme u prozi “Tea Benčić Rimay”. Dio njezinog stvaralaštva posvećen je djeci; napisala je desetak tekstova za slikovnice, objavila nekoliko zbirki priča i dvije knjige igrokaza; za taj dio svojeg rada dvaput je dobila nagradu „Grigor Vitez“, kao i nagradu “Ovca u kutiji”. Bavi se i prevođenjem književnih tekstova s engleskog, francuskog i njemačkog jezika; za prijevod zbirke kratkih priča Kuća duhova Virginije Woolf dobila nagradu “Kiklop” 2012. Godine 2005. pokrenula je program za poticanje čitanja Uberi priču! koji se otad kontinuirano izvodi u nekoliko hrvatskih gradova. Osnivačica je, glavna urednica i suvlasnica naklade Mala zvona. Od 2014. bavi se i izradom umjetničkih predmeta od keramike.

Dominik Vuković rođen 1990. godine u Zagrebu, gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. 2009. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti gdje se opredjeljuje za smjer grafike. Na trećoj godini studija dolazi u klasu Svjetlana Junakovića gdje se upoznaje sa primijenjenom grafikom i ilustracijom. Tada otkriva novu primjenu likovnosti i počinje koristiti ilustraciju u službi pričanja priče. Završava akademiju u Junakovićevoj klasi 2015. godine. Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama i radionicama. Izlaže na nekoliko grupnih izložbi i šest samostalnih. Nakon diplome djeluje u kolektivu Space Shuttle sa Klarom Rusan i Martinom Hrastičem. Zatim surađuje sa kolektivom Pimp my Pump u ateljeu ulične umjetnosti Lapo-Lapo i upoznaje se izradom murala te realizira nekoliko samostalnih radova u toj formi. Tijekom zadnjih pet godina ilustrirao je više knjiga i slikovnica za različite nakladnike; za nakladu Mala zvona, u suradnji sa Sanjom Lovrenčić, od 2019. godine radi na seriji slikovnica posvećenih hrvatskim likovnim umjetnicima (Šest šetnji Slave Raškaj, Muha u ateljeu Ivana Kožarića). Živi i radi kao samostalni ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu.

 

MMSU Lab: Umjetničko zujanje

kreativna radionica

Vrijeme: 16. 4. u 17.30-19

Mjesto: galerija@Dječja kuća

Dob: 8 – 12 godina

Prijave: prijave se primaju putem obrasca ovdje.

Slikovnica „Muha u ateljeu Ivana Kožarića“ biti će nam inspiracija za ovu radionicu. U ovoj slikovnici jedna mala muha vodi nas kroz prostor i radove slavnog hrvatskog umjetnika Ivana Kožarića. Ona leti i proučava motive i materijale koje vidi oko sebe, i kroz njezine oči mi dobivamo sliku umjetnikovog stvaralaštva. Nakon slikovnice, slijedi nam i praktični rad! Kako bi Kožarić napravio muhu? Koristeći samo žicu i inspirirani Kožarićevim radom, pokušati ćemo napraviti svatko svoju muhu! Dođite i zujite s nama o umjetnosti!

Radionica se odvija uz izložbu ilustracija Dominika Vukovića za slikovnice o hrvatskim vizualnim umjetnicima izdavačke kuće Mala zvona.

 

Edukativni program MMSU 2024. podržan je od strane Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.