Micol Roubini: “Čarobna planina”

10.4.2024. u 18.30h

U srijedu, 10. travnja, u 18:30, Muzej moderne i suvremene umjetnosti predstavlja film Čarobna planina talijanske umjetnice Micol Roubini. Čarobna planina jedan je od pobjedničkih projekata 11. izdanja „Italian Councila“.

Projekciji će prethoditi uvodni video intervju s umjetnicom.

Čarobna planina* odvija se u sjevernoj Italiji, nedaleko od gusto naseljenog područja Torina. U obližnjim selima Corio i Balangero te napuštenom kamenolomu azbesta koji se ondje nalazi čini se kao da je vrijeme stalo. Aktivan od 1918. do 1990., Amiantifera je bio najveći kamenolom otvorenog kopa u cijeloj Europi, a danas je ovo područje predmet opsežnog projekta dekontaminacije. Još uvijek vidljivi znaci nekadašnjeg rudarenja supostoje s tragovima postupne rekultivacije područja i povratka raznih biljnih i životinjskih vrsta.

Čarobna planina istražuje višeslojnu mrežu odnosa između ljudskih bića i zemlje. Propitkuje i proces rekolonizacije oneščišćene zemlje biljkama i lišajima, kao i fascinaciju poviješću upotrebe azbesta, minerala koji se od davnina smatrao čarobnim zbog svojih vatrootpornih svojstava. Delikatna faza tranzicije koja je sada u tijeku suprotstavlja nedavnu prošlost ove regije, obilježenu nekim od najkompleksnijih događaja u talijanskoj industrijskoj povijesti, s nadolazećom prenamjenom, usmjerenom na postizanje samodostatnosti u proizvodnji, ali i na vraćanje većih područja ove planine, koja su desetljećima bila nepristupačna, okolnim zajednicama.

Jedinstvena sjećanja stanovnika ovog područja, uglavnom bivših rudara ili njihovih rođaka, jedna su od glavnih istraživačkih putanja Micol Roubini i način ispitivanja kolektivnog nesvjesnog vezano za ovu složenu situaciju.

* Za potrebe projekcije, četverokanalna video instalacija prilagođena je u jednokanalni videozapis.

 

Čarobna planina nastala je uz potporu „Italian Councila” (11. izdanje, 2022.), programa podrške talijanskoj suvremenoj umjetnosti u svijetu, koji promovira Glavna uprava za suvremeno stvaralaštvo u sklopu talijanskog Ministarstva kulture. Film je promovirao i producirao Lo schermo dell’arte u suradnji s NCTM e l’arte, a izvodi se u partnerstvu s Galerijom Talbot Rice/Sveučilište u Edinburghu, PAV Parco Arte Vivente Torino, Akademijom likovnih umjetnosti u Beču, Muzejom moderne i suvremene umjetnosti – MMSU Rijeka i Zakladom Cerezales Antonino y Cinia – FCAYC, Léon.
Rad će ući u zbirku Muzeja umjetnosti MAN pokrajine Nuoro.

 

scenarij: Micol Roubini
kamera: Davide Maldi
prvi asistent kamere: Tiziano Doria
montaža i korekcija boja: Davide Maldi
audio snimanje na terenu: Giovanni Corona
montaža zvuka i miks: Giancarlo Rutigliano
izvršna produkcija : L’Altauro
asistenti u produkciji: Francesca Bennett, Giulio Squarci
tehnička oprema: L’Altauro, Labbash, Warshad Film, Panalight, Nova Rollfilm
razvoj filma i tisak: Augustus Color
za snimanje je korišten Kodak super 16mm film

 

Micol Roubini rođena je 1982. u Milanu, gdje živi i radi. Diplomirala je na Akademiji Brera i Univeristät der Künste u Berlinu. Od 2021. predaje kolegij Novi jezik vizualnih komunikacija na CFP Bauer u Milanu. U svojem radu bavi se odnosom čovjeka i teritorija, kulturnih sistema i krajobrazne morfologije, kao i povijesti, migracija i individualnih sjećanja.
Izlagala je u Museo Casa Testori (2021.), Premio Matteo Oliviero (2017.) i Hotelu Charleroi (2013.). Realizirala je projekt „Atti clandestini per terre mobili” (Fondazione Palazzo Magnani 2021). Sudjelovala je na video izložbama u Villi Medici (2021.), Pavilionu (Poznan 2021.), LightConeu (Parigi 2017.) i Scotland’s Centre for Photography (2012.).
Vodila je masterclassove (Locarno Film Festival 2022.) i sudjelovala na umjetničkim rezidencijama kao što su Fondazione Pistoletto (2017.) i Scottish Sculpture Workshop (2013.).
Njezin film La strada per le montagne (2019.), u konkurenciji Cinéma du Réel i drugih europskih festivala, osvojio je nagradu Corso Salani na Filmskom festivalu u Trstu 2020.

Foto:
Micol Roubini, The Magic Mountain, 2023.,
video still, četverokanalna videoinstalacija 2023, Super 16mm prilagođeno u 2K, zvuk, 24’30’’
Ljubaznošću umjetnice i Lo schermo dell’arte.

Projekt realiziran uz podršku:

Promocija i produkcija:

U suradnji sa: