29. Edukativna muzejska akcija u MMSU

18.4.–18.5.2024., MMSU, Dječja kuća

Program MMSU za 29. EMA osmišljen je kao niz aktivnosti sa različitim partnerima. Suvremene muzejske institucije postaju društveni centri, a ponudu, kvalitetu i raznolikost sadržaja osiguravaju suradnjom i partnerstvima na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ovogodišnja tema potaknula nas je da pozovemo i dodatno se povežemo s lokalnim partnerima kojima je neka disciplina iz STEM područja primarna u radu te da prilikom kreiranja sadržaja napravimo sinergiju s umjetnošću (A) i pokažemo što STEAM može značiti.

Zato smo se povezali s Centrom za tehničku kulturu Rijeka, Državnim hidrometeorološkim zavodom u Rijeci, Centrom za odgoj i obrazovanje i umjetnicom Jadrankom Lacković.

PROGRAM

23. 4. 2024. 

9. 30 – 11 h – Radionica Eksperimenti s bojom // radionica za učenike iz CZOO

25.4. . 2024. 

17. 00 – 18. 00 h – Kuc, kuc, ima li koga? // vodstvo za građanstvo

9. 5. 2024.

17.00 – 18.00 h –   Electro-dough // radionica za djecu 4- 8 godina // PRIJAVI SE

18.00 – 19.00 h – Magični magneti // radionica za djecu 8 – 12 godina // PRIJAVI SE

16. 5. 2024.

17.30 – 19.00 h – Sol na papiru // radionica za djecu 7 – 12 godina // PRIJAVI SE

18. 5. 2024.

12.00 – 13.00 h – Vremenska prognoza za jučer –  analiza atmosferskih prilika na umjetničkim djelima iz fundusa MMSU// predavanje za građane

 


 

Naziv: Eksperimenti s bojom

Radionica zatvorenog tipa

Datum: 23. 4. 2024.

Vrijeme: 9,30 h

Voditelj: Ivana Golob Mihić / MMSU

Lokacija: galerija@Dječja kuća

Zatvorena radionica za učenike iz CZOO

S učenicima Centra za odgoj i obrazovanje postati ćemo mali kemičari istraživači boja. Kako se boje miješaju, kako nastaje duga, koje veze s time ima staklo te kako boje utječu na percepciju? Na sva ta i na joj neka pitanja odgovoriti ćemo skupa mješajući, packajući i igrajući se s bojom!

 

 

 

Naziv: Kuc, kuc, ima li koga?

Vodstvo za građanstvo, besplatno, bez prijave

Datum: 25. 4. 2024.

Vrijeme: 17.00 h

Voditelj: Ivana Golob Mihić / MMSU, Ksenija Orelj / MMSU

Lokacija: Potok@Art kvart Benčić

Dob: 18+

Travanjsko izdanje Kuc, kuc vodstva kreće u obilazak muzejske zgrade, prolazeći aktualnu izložbu Joška Eterovića “Secundum minimum”. Nastavljamo ili počinjemo, ovisi o kutu gledanja, priču o kvartu, zgradi MMSU i njezinoj turbulentnoj povijesti.
U našem pješačenju od kilometra otvaramo uređene i skrivene, često nezgrapne muzejske prostore, poput skladišta i stubišta i upoznajemo infrastrukturu koja je još uvijek u izgradnji. Govorimo o nekadašnjem stanaru zgrade, Tvornici Rikard Benčić, pokazujemo planove kako je muzejska zgrada zamišljena, ali i raskorake njenog svakodnevnog funkcioniranja. Svakog puta biramo novu putanju, muzejskoj zgradi prilazeći s leđa, iz dvorišta Art kvarta, upoznajući se tako i s prvim susjedima, Dječjom kućom i tvornicom PIK-a.
U, inače za posjetitelje zatvorenim prostorima ureda i depoa, susrećemo pojedine, rjeđe viđene radove iz fundusa.
Do sada smo otkrili “Kozmičku figuru” Mile Kumbatović”,”Tačkaricu” Koste Angelija Radovanija, “Hodača” Ivana Kožarića i “Svjetlosne oblike” Vojina Bakića. Pridružite nam se i otkrivajte s nama i dalje fundus MMSU-a.
Ovaj puta nas čeka jedna kiparska poslastica vezana za op-art i kružne oblike!

Naziv: Elektro-dough 

Radionica za djecu, besplatno, obavezne prijave

Datum: 9. 5. 2024.

Vrijeme: 17 h

Voditelj: Vedrana Plenča/CTK

Lokacija: galerija@Dječja kuća

Dob: 4-8 godina

Prijave

U obilježavanju 29. Edukativne muzejske akcije pridružio nam se i CTK Rijeka sa svojim zanimljivim znanstveno-umjetničkim radionicama!Na ovoj radionici djeca će imati prilike upoznati zanimljiv materijal Electro-dough, tj. plastelin za modeliranje koji provodi struju. Uz mentorstvo Vedrane Plenča iz CTK isprobati će izradu skulpturica uz dodatne efekte.

Naziv: Magični magneti

Datum: 9. 5. 2024.

Vrijeme: 18 h

Voditelj: Vedrana Penča/CTK

Lokacija: galerija@Dječja kuća

Dob: 8 – 12

Prijave

U obilježavanju 29. Edukativne muzejske akcije pridružio nam se i CTK Rijeka sa svojim zanimljivim znanstveno-umjetničkim radionicama.

Na ovoj radionici polaznici će neučiti nešto o magnetima i isprobati kako se sve može s njima napraviti skulptura! Plivaju li magneti u vodi i mogu li lebdjeti u zraku – saznaj na ovoj uzbudljivoj radionici!

Naziv: MMSU LAB: Posoljeni svemir

Radionica za djecu, besplatno, obavezne prijave

Datum: 16. 5. 2024.

Vrijeme: 17.30 h

Voditelj: Jadranka Lacković

Lokacija: galerija@Dječja kuća

Dob: 6-12

Prijave

U obilježavanju 29. Edukativne muzejske akcije pridružila nam se i umjetnica Jadranka Lacković koja prilikom stvaranja svojih slika koristi zanimljive materijale!

Na ovoj radionici sudionici će isprobati slikanje sa soli! Što radi boja kad vidi sol – pa bježiiiii!

Mi nećemo pobjeći, ali će se na našem papiru igrati lovice razne boje i kuhinjska sol. Naše kreacije biti će na temu svemira i zvjezdanih neba!

 

Naziv: Vremenska prognoza za jučer – analiza atmosferskih prilika na umjetničkim djelima iz fundusa MMSU

Predavanje, slobodan ulaz

Datum: 18. 5. 2024.

Vrijeme: 12 h

Predavačice: Danijela Vlašić /DHMZ Rijeka i Ivana Golob Mihić/MMSU

Lokacija: MMSU

Dob: 18+

Kao posebnu poslasticu za naše posjetitelje, na Međunardni dan muzeja u MMSU ugošćujemo Državni hidrometeorološki zavod Rijeka, tj. meteorologinju Danijelu Vlašić koju vjerujemo poznajete po glasu i njezinim javljanjima na Radio Rijeci. Pripremili smo jedno predavanje u tandemu gdje ćemo predstavljati radove iz fundusa MMSU dok će Danijela Vlašić analizirati atmosferske prilike koje se na njima pojavljuju. Dođite i pogledajte s nama Vremensku prognozu – za jučer !

18. 5. 2024. – Međunardni dan muzeja

ulaz besplatan