Mirujemo!

24.7.2024. u 19.19h

Sukladno uputama o prevenciji, Muzej je do  14. travnja zatvoren za javnost.

Prenosimo priopćenje gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela:

„S obzirom na trenutni razvoj situacije vezane uz korona virus te mjere zaštite stanovništva koje se poduzimaju s ciljem sprječavanja širenja virusa, do 14. travnja odgađaju se sve manifestacije u organizaciji Grada Rijeke, ustanova u kulturi Grada Rijeke i Doma mladih, a neće se provoditi niti program Europske prijestolnice kulture.

Tako se do 14. travnja odgađaju svi programi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Muzeju grada Rijeke, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Art kinu, Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca i Gradskom kazalištu lutaka dok će Gradska knjižnica Rijeka ostati otvorena, izuzev prostora Čitaonice.

Ovakva je odluka donesena s ciljem dodatne prevencije zaraze korona virusom, a datum 14. travnja vezan je uz prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije kojim je od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske traženo da se od 16. ožujka do 14. travnja obustavi rad dječjih vrtića, škola i fakulteta u Primorsko-goranskoj županiji.

Isto tako, u sportskim objektima Grada Rijeke do 14. travnja sportska događanja odvijat će se bez publike, a do istog datuma ukidaju se i termini za građane na Bazenima Kantrida.

Ovisno o razvoju situacije, po isteku tog datuma, ukoliko za to bude potrebe, bit će donesene nove odluke s ciljem prevencije zaraze.

Također, preporučujem svim organizatorima javnih događanja na području Grada Rijeke, i to događanja koja uključuju okupljanje ljudi u bilo kojem broju, da do daljnjeg navedena događanja odgode.

Iako je za formalnu suglasnost o održavanju događanja nadležan županijski stožer, odnosno u višem redu nadležnosti – nacionalni stožer civilne zaštite, smatram da svi ukupno i svatko pojedinačno trebamo razumjeti odgovornost koju imamo u situaciji u kojoj se trenutno nalazi praktički čitava Europa.

U Hrvatskoj je sada na snazi zabrana javnih okupljanja na otvorenom za preko 1000 ljudi, uz najavu da se zabrana okupljanja uvodi i za okupljanja od 100 ljudi, a županijski stožer je najavio da neće davati suglasnosti ni za događanja u zatvorenim prostorima koja ne mogu osigurati posebne garancije organizatora.

U tom svjetlu, a s obzirom na razumijevanje činjenice da nam je zdravlje i sigurnost građana najviši prioritet, pozivam sve organizatore manifestacija i bilo kakvih javnih događanja da navedena okupljanja odgode do daljnjeg. Također, pozivam sve građane i građanke Rijeke na odgovorno ponašanje, praćenje uputa nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio niz priopćenja vezanih uz organizaciju svakodnevnog života.

Apeliram na smanjivanje straha i panike, i pozivam da strah zamijenimo uvođenjem mjera opreza u svakodnevici. Kriza s kojom smo suočeni, svakako će doći kraju, a izlaz iz nje leži u odgovornom ponašanju i praćenju uputa nadležnih tijela.

Također, Grad Rijeka će poduzeti sve korake na koje nas obveže nacionalni stožer civilne zaštite. U ovom su trenutku mjerodavne preporuke epidemiologa, koji čine sastavni dio timova za donošenje mjera zaštite stanovništva te za donošenje različitih odluka vezanih uz organizaciju rada različitih službi i javnih ustanova.“, navodi gradonačelnik Obersnel.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen