Goran Škofić – Bijelo

10.5.–17.6.2012., Mali Salon

Jedan od zapaženijih likovnih umjetnika mlađe generacije, Goran Škofić, predstaviti će se u Malom salonu video ciklusom pod nazivom Bijelo, nastalim u razdoblju 2010. i 2011. godine.

 

Ukupno četiri rada iz ciklusa zasnovano je na studijski snimljenom akteru, samom autoru. Dinamika radnje i ritam mehaniziranih pokreta glavnog lika pokazuju srodnost s tehnikom animacije koja je prethodila izumu filma, a iluziju pokreta postizala pomoću manualnog pomicanja dvodimenzionalnog, statičnog, crteža.  Time Škofićev rad tumači povezanost starih i novih, zastarjelih i suvremenih tehnika i postupaka pokretnih slika, o čemu se u teoriji novih medija često raspravlja. Neobično je da digitalne tehnologije, koje smatramo progresivnim zbog lakoće i brzine rukovanja, uvažavaju neke vrlo stare postupke poput prethodno spomenute animacije. Za nju je karakteristična koncepcija cikličnog vremena što ovi radovi kao i većina novomedijske i video produkcije, izražava formom petlje (loop-a).

Osvrnuvši se na prethodne radove, vidljivo je da se autor i dalje bavi problemima kao što su brzina, nepogrešivost i ponavljanje koje nam nalaže svakodnevica, a čiji rezultati nerijetko bivaju zamor ili monotonija (Kontrolirani, 4’56”, loop, jednokanalna video instalacija; Linija , 3’28”, loop, dvokanalna videoinstalacija). Tako se i protagonist u ciklusu Bijelo, nalazi u apsurdnim situacijama kakve u realnom životu ne vidimo. Zahvaljujući formi karikature, autor u svim radovima uspijeva postići rasterećujuću komičnost, kroz geg i nemoguće akcije, poput pucanja u sebe samog (Pucanje, 5’45”, loop, dvokanalna videoinstalacija), ili beskonačnog smijanja (Smijeh, 5’45”, loop, jednokanalna videoinstalacija).

Rođen je 1979. godine u Puli. Završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli (grafički dizajn) u klasi prof. Ivana Obrovca te diplomirao video na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Dana Okija.  Predstavljao je Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Skoplju, a iste 2009. godine, primio je i nagradu Radoslav Putar – za umjetnike do 35 godina. U 2010. godini, dobitnik je tromjesečnog rezidencijalnog programa AirAntwerpen u Antwerpenu te ISCP (Internacionalni studijski i kuratorski program) u New Yorku. Nakon toga je boravio je u Sao Paulu u Brazilu na FAAP rezidenciji (2011.). Jedan je od finalista T-HT nagrade 2011. na koju je kandidirao ciklusom Bijelo izloženom u Malom salonu.

Bavi se ponajviše videom i fotografijom i raznim ekstenzijama poput jednokanalnog i višekanalnog videa, videoinstalacijama, filmom i montiranom fotografijom. U svom radu kombinira elektronski manipuliranu sliku, tehniku kolaža, pokretnu sliku i zvuk.

Izložba je realizirana sredstvima Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Povodom zatvaranja samostalne izložbe Gorana Škofića u Malom salonu, u ponedjeljak 18. lipnja u 18 sati održati će se razgovor s umjetnikom. Podijeljen u nekoliko sklopova i popraćen kronološkom prezentacijom radova, razgovor je zamišljen kao intervju u kojem će naglasak biti na procesu i smjernicama rada, tehnikama kojima se služi i temama koje smatra bitnima za svoj rad. Dio razgovora posvetiti će se studentima kroz pitanja što i kako nakon završene likovne akademije, osvrćući se na rezidencijalne programe koje umjetnicima nude prostor za istraživački rad.

Pozvani ste svi, ulaz je slobodan!

Intervju će voditi: Sabina Salamon, kustosica MMSU.