Mirko Ilić – Retrospektiva

4.7.–24.8.2008., Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Izložba Mirko Ilić: strip / ilustracija / dizajn / multimedija 1975.–2008. zasigurno je izniman događaj u riječkoj kulturi, koja će publici pružiti mogućnost upoznavanja s dosadašnjim opusom autora koji je početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća pokrenuo novi val zanimanja hrvatske javnosti za strip, snažno označio prodor dizajna na naše područje i postigao iznimne rezultate u ilustraciji, 3D grafici i  edukaciji.

Retrospektivnu izložbu Mirka Ilića organizirali su Vizum, Društvo za istraživanje popularne kulture, i Agencija Polikom. Izostanak muzejsko-galerijskih ustanova s popisa organizatora izložbe i izdavanja monografije može se objasniti dijelom tromošću administracije koja je nezaobilazna kada je riječ o financijama, te sporijim prestrojavanjem muzejsko-galerijskih ustanova na nove uvjete djelovanja. Riječki je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, odmah nakon otvorenja zagrebačke izložbe, prepoznao vrijednost projekta, premostio administrativno-tehničke poteškoće i uz maksimalno razumijevanje, potporu i angažman Mirka Ilića, Dejana Kršića, Društva za istraživanje popularne kulture Vizum i Agencije Polikom te Grada Rijeke koji je podržao prijedlog, dogovorio  preuzimanje i postavljanje izložbe u svome prostoru. Postavku Ilićeve retrospektivne izložbe u Rijeci Muzej deklarira kao stručni interes s aspekta ispunjenja vlastite misije kojom se obvezuje da će stvarati uvjete i raditi na obradi tema poput brandinga identiteta i dizajna u suvremenim uvjetima.
Specifičnost je ovovremene kulturne situacije, kada je o dizajnu riječ, činjenica da spektakl i ideologizirane informacije suvereno gospodare mutiranim  gradovima umreženim u globalne procese unutar kojih su kodne oznake “malih” koji iščekuju brandiranje. U dekodiranju brojnih tema koje se nameću svojom snagom branda, mogući je angažman Mirka Ilića očekivan.

Priča zvana Mirko Ilić iznenada se pojavila ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća na hrvatskome kulturnom obzorju. Ilić je tada pokrenuo val zanimanja  hrvatske javnosti za strip i ilustraciju te ubrzo nakon toga, 1986., kao u  bajkovitoj priči, s kovčegom u ruci ušetao u Ameriku gdje mu se gotovo ostvario njegov američki san. Veza s Hrvatskom nikada nije prekinuta, tako da Ilić  1998./1999. radi vizualni identitet za 14. međunarodnu izložbu crteža u Rijeci. Plakat je nagrađen visokim priznanjem za dizajn u Americi, a autoru je priređena samostalna izložba u Malom salonu, koja zbog nepoznatih razloga nije navedena u popisu njegovih izložaba u Hrvatskoj. Na izložbi su riječkoj javnosti predstavljene ilustracije i špica cjelovečernjeg filma You′ve Got Mail.
Nakon Rijeke, 2002. godine priređena mu je samostalna izložba Seks i laži iz ciklusa 3D grafike nadrealnih i erotičnih sadržaja u Splitu i Zagrebu. Ti su radovi stekli masovnu prepoznatljivost tek nakon što je jedan motiv iskorišten za omotnicu knjige Uho, grlo, nož Vedrane Rudan. Uz knjigu je objavljen i goblen, preimenovan u “interaktivnu grafiku”. Tek 2007., nakon dužih pregovora, Ilić otvara izložbu u Zagrebu Mirko Ilić – 30 godina kasnije, kojom je elaborirano početno razdoblje njegova djelovanja u kontekstu pojave punka u Jugoslaviji. Izložba je dragocjena s aspekta sistematiziranja pojava u kulturi na prostoru bivše države te upućuje na razvoj punka i pojavu Pankrta, ali se istovremeno bavi samo malim segmentom Ilićeva opusa koji je ugrađen i u monografiju koju potpisuje Dejan Kršić – a za koju se može reći da nije prva knjiga koja se bavi Ilićevom biografijom, ali zasigurno spada u one s potpunijim podacima.
U monografiji Mirko Ilić;strip / ilustracija / dizajn / multimedija autori tekstova obrađuju pojedine dionice autorova opusa s individualnoga gledišta, a istraživanje svakog od njih dovodi do ekstremnih granica održivosti te lociranja njegova zanimanja za pojedine teme i medije, što rezultira njegovom pripadajućom ulogom u hrvatskoj i svjetskoj industriji kulture.

Realizacija izložbe omogućena sredstvima Grada Rijeke
Pokrovitelj izložbe Grad Rijeka
Medijski pokrovitelji Novi List, Radio Rijeka, RI TV