EKOSUSAK 2008

5.7.–11.7.2008., Otok Susak

11. i 12. srpnja 2008. otvaranje izložbe te predstavljanje projekata i rezultata radionica i platformi.

 

05. – 11. srpnja PLATFORMA: MULTIMEDIJA I EKOLOGIJA

mentor: Igor Brajković (Hrvatska)
Aleksandar Đaković, Boris Modrah, Slaviša Srdić (Hrvatska), Aljoša Rot (Slovenija)
Multimedijska radionica za posjetitelje i lokalno stanovništvo u kojoj programeri, web i  3D designeri u suradnji s umjetnicima, arhitektima, dizajnerima  i ekolozima doprinose svojim radom uobličenju ovog projekta i direktnoj, svakodnevnoj prezentaciji festivala na internetskim stranicama http://www.ekosusak.org/
11. srpnja – predstavljanje projekta široj javnosti i svečano otvaranje.
11. srpnja otvaranje IZLOŽBE ”PIRODNA BAŠTINA OTOKA SUSKA”
Izložba Prirodoslovnog Muzeja Grada Rijeke u suradnji s Znanstveno Raziskovalnim Centrom Slovenske Akademije Znanosti i Umjetnosti
11. srpnja otvaranje IZLOŽBE rezultata radionica UMJETNOSTI, EKOLOGIJE, MULTIMEDIJE i ARHITEKTURE
11.srpnja otvaranje IZLOŽBE KARIKATURA na temu EKOLOGIJE, karikaturiste Perice Brandića

Otok Susak počeo se tijekom srpnja petvarati u veliku internacionalnu radionicu EKOSUSAK2008 – Međunarodni festival EKOkulture. To je idealna sredina za  pokušaj eksperimenta trajno održivog razvoja putem  multidisciplinarne suradnje različitih vještina kao što su arhitektura, dizajn, ekologija, fotografija, multimedia, skulptura. Umjetnost i  znanost se sastaju na ovom specifičnom jadranskom otoku kako bi zajedno doprinijele njegovom očuvanju. Otok tako postaje polaznom točkom promatranja, definiranja, postavljanja i stvaranja  različitih novih i starih vrijednosti u borbi za očuvanje okoliša. Međunarodni stvaraoci u suradnji umjetnika, znanstvenika, posjetitelja i lokalnog stanovništva kreiraju različite platforme, radionice, predavanja i izložbe  otvorenog tipa. Zajednička ideja projekta je stvaranje uvjeta za  trajno održivog razvoja otoka Suska, otoka općenito. Pitamo se što je trajno održivi razvoj odnosno sposobnost sadašnjeg naraštaja da zadovolji svoje potrebe bez ugrožavanja budućih. Stoga kako bi naši budući i sadašnji naraštaji mogli stvoriti vrijednosti očuvanja okoliša EKOSUSAK2008 predstavlja svoje projekte i platfrome 11. i 12. srpnja na otoku Susku i time otvara vrata međuljudskoj suradnji u nadi za novu ekološku osviještenost.

UČESNICI:
Umjetnost: Rosana Ricalde de Silva, Felipe do Nascimiento Barbosa (Brazil), Kinoshita Taisuke (Japan), Lilian Cooper (Velika Britanija), Mingsheng Pi (Taiwan), Rodrigo Oliveira Nuno i Manuel  Santos Crispim (Portugal) Thomas Kramberger (Njemačka), Mix (Austrija),Vasja Kokelj, Damijan Kracina (Slovenija), Nataša Radović, Nataša Ljubetić, Lada Sega, Iva Valentić (Hrvatska),

Arhitekti: predavači Izaskun Chinchilla, Uriel Fogue (Španjolska), Jasna Bajlo, Roman Šilje (Hrvatska) studenti: Vjekoslav Gašparović, Darija Turina, Darija Zubac, Dean Klement, Tomislav Stepić, Mariana Bucat, Frano Petar Zovko, Ela Prižmić, Nikolina Muža, Tihana Vučić, Aleksander Dajković.
Recycling design: Marine Lavaupot (Francuska), Jernej Rot, Katarina Toman Kracina (Slovenija), Slađana Bajić, Suzana Pajović Živković (Crna Gora)
Multimedijska platforma: Aleksandar Đaković, Boris Modrah, Igor Brajković, Slaviša Srdić (Hrvatska), Aljoša Rot (Slovenija), Urša i Emina Djukić (Slovenija)
Ekologija, biologija, znanost: Milvana Arko Pijevac, Željka Modrić, Buga Berković, Borut Kružić (Hrvatska), Željko Šimunović
Radionica karikature: Perica Brandić

PROJEKTI:
Umjetnost:

Damjan Kracina, slovenski umjetnik koji sudjeluje na Eko Art platformi, predstavit će multimedijalne projekte: turističku agenciju Galapagos te azil za izumrle i ugrožene životinjske vrste.
Umjetnica Lilian Cooper (UK) nacrtat će klisuru koja se strmogljavljuje u more na Kanalucici, crtež će biti 1 metar visok i 10 metara dugačak. Drugi rad sastoji se u listi svih predmeta na koje je umjetnica naišla tijekom hodanja po Susku, od kojih mnogi nisu samo zagađenje.
Portugalci Rodrigo Oliveira i Nuno  Manuel  Santos Crispim pedstavit će projekt When Jude lost the sneakers koji kreće od koncerna tenisica All Star kao američkog sna. Ideja je da se na pješčane zidove Suska ugravira All Starovu petokraka zvijezda, kao što slavne ličnosti ostavljaju svoje otiske u Hollywoodu, da bi time komentirali imigraciju Suščana u SAD te njihov povratak u smislu dobara i novčane pomoći. Umjetnici misle da ipak neće dovršiti odnosno izvesti projekt da ne bi time povrijedili podrijetlo i povijest otočana. Projekt njihovog public arta nastavit će živjeti kao koncept
Hrvatska eko umjetnica Lada Sega predstavlja rad FOR RENT-FOR SALE koji ukazuje na problematiku rasprodaje otoka.
Nataša Radović (Hrvatska) će nam putem fizičkog obrađivanja, savladavanja prostora (hodanjem i plivanjem) ispričati priču o poistovječivanju otočana i otoka.
Hrvatska umjetnica Nataša Ljubetić izradit će u sklopu projekta Gledaj drugačije desetine naočala od grafo folije sa zankom reciklaže koje će postaviti na vidikovce, na mjesta na Susku sa kojih se pruža panoramski pogled.
Agro-umjetnici Vasja Kokelj, Miroslav Matek  (Slovenija)i Željko Šimunović  (inžinjer reciklaže, Hrvatska)vide Susak kao otok bez šešira s velikim plimama i osekama, koji je kao takav poguban. Agro-akcijom Sea Hat ponudit će trenutak sjenke i mira; ekološko utočište ljubiteljima prirode.
Umjetnici Mingsheng Pi (grafički dizajner i slikar, Taiwan) i Iva Valentić (akademski slikar, Hrvatska) približit će nam svoj projekt ekološkog slikarstva za Susak; slika se kistom i vodom po glatkoj podlozi (trg, put, ulica, lungomare…) po suhom vremenu. Naslikano za par minuta ishlapi, te se isto mjesto može upotrijebiti bezbroj puta. Slika se pohranjuje kao digitalni zapis. Način rada primjeren je održivom razvoju otoka Suska (nema potrebe za bojama, otapalima ili skladištenjem).
Japanski umjetnik Kinoshita Taisuke razotkrit će poetiku svojih crteža i na koji će način oni biti dio obimnijeg i dužeg projekta kojeg je Susak inicirao. Tijekom  stvaranja crteža Taisuke je osjetio snažnu povezanost između čovjeka i prirode te kako se odnašaju jedan naspram drugog; upravo ova tijesnu povezanost i uzajamnost postaju eko projekt umjetničkog djela koji nam Taisuke želi prenijeti.

Arhitektura:

Predavači radionice arhitekture krenuli su primjerenim konceptom gdje održivost arhitekture nije tehnologija već su to ponašanja; od turista do lokalnog stanovništva te stoga ih treba sve i uključiti. Primjere projekata svodimo na nekolicinu: Walkscapes Vjekoslava Gašparovića putem kojeg mladi arhitekt iz Pule nastoji razotkriti otok utječući vrlo malo; stvorti će mape sa uputama putem kojih će nam omogućiti šetnju otokom (samo hodanje utabava, stvara nove staze, nekorištenje tek započete staze izbrisat će vjetrovi i kiše) poklanjajući nam pri tom oruđe – mapu odnosno mogućnost prakticiranja održivog turizma koji ne zagađuje. Darija Turina će za održivi razvoj u arhitekturi upotrijebiti lokalne elemente koje će transformirati i obraditi i time im dati novu, multifunkcionalnost. Koristeći suhe morske alge koje je more izbacilo na pješčanu plažu uvale Bok, trske te stare, poderane ribarske mreže, stvorit će pokrivače koji će se moći koristiti kao kreveti, zarolati i pohraniti u ‘obiteljska’ spremišta u pijesku (te koje će suščani, po potrebi, moći koristiti i u druge svrhe, npr. kao ležaljku u nekom budućem ljetnom kinu pored plaže), moći će se uleći u strukturu od trske i koristiti kao stolice, kao platno-jedro za sjenu na plaži… Namjene zaista izgledaju neiscrpne dok je negativan utjecaj na okoliš, čak i onaj teorijski – nepostojeći.

Recycling design:

Katarina Toman Kracina, slovenska umjetnica, predstaviti će eko heklanje na Župnom trgu u Gornjem selu Suska prilikom kojeg će koristiti neobičan iako svakidašnji materijal; najlon vrećice izrezane u dugačke trake koje postaju pletivo. Video „Do It Yourself“ popratit će ovaj događaj i uputiti nas kako to možemo učiniti i sami.
Crnogorke, umjetnica Suzana Pajović Živković te grafički dizajner Slađana Bajić pokušat će, kroz percipiranje svestrane ljepote otoka Suska – brendizirati EkoSusak (ekologija, turizam, povijest, umjetnost…) u funkciji logotipa, suvenira, obilježavanja staza…
Dizajneri Jernej Rot (Slovenija) i Marine Lavaupot (Francuska) će predstaviti sa Uršom (video artist) i Eminom Djukić (grafički dizajn, Slovenija) te umjetnikom Thomasom Krambergerom (Njemačka), projekt Eco Boat koji objedinjuje ekologju i turizam; vjerujuchi da je turizam na Susku rastuchi fenomen nastojat će ga preoblikovati da bi smanjili negativne utjecaje na okoliš koje turizam obično sa sobom donosi, nudeći novi način ljetovanja – odgovoran i aktivan.
Urša i Emina Djukić istovremeno dokumentiraju video i fotografskim zapisima cijelokupan razvoj platformi i radionica (za arhivu i web) te rade na video razglednici Suska i animiranoj špici dokumentarca koja će moći biti upotrebljabana kao samostalni promotivni materijal.

EKOS udruga za Ekokulturu – Lada Sega
Susak 513
51561 Otok Susak
Hrvatska
Email: lada.sega@ekosusak.org
Web: http://www.ekosusak.org/
Tel. + 385 (0)51 239 216
Mob. +385 (0)98 9699907

Mjesto događanja: različite lokacije na području otoka Suska
Organizacija:
EKOS – međunarodna Udruga za ekologiju, kulturu i umjetnost, Susak
MMSU – Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
BJCEM – međunarodna asocijacija Bienale mladih umjetnika Europe i Mediterana
U suradnji s Prirodoslovnim muzejem Rijeka