Projekt za očuvanje hrvatske kulturne baštine – donacija CROATIA osiguranja d.o.o.

8.6.–29.6.2008., Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Otvorenje će biti popraćeno glazbeno – scenskim programom ispred Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, na Trgu 128. brigade hrvatske vojske, 18. lipnja 2008. s početkom u 21 sat.

 

Najstariji i najveći hrvatski osiguravatelj CROATIA osiguranje d.o.o. sudionik  projekta partnerstva u kulturi, tijekom 2008. godine je, na inicijativu osnivača  – kolekcionara, gospodina Marinka Sudca, izdvojio značajna sredstva za donaciju djela suvremenog likovnog umjetničkog stvaralaštva trima hrvatskim regionalnim muzejima u Varaždinu (Gradski muzej Varaždin), Zadru (Narodni muzej Zadar) i Rijeci (Muzej moderne i suvremene umjetnosti).

O osnivanja muzeja 1949. godine, u svojem 60. godišnjem postojanju i radu, koje se obilježava ove – 2008. godine, riječki je Muzej moderne i suvremene umjetnosti u više navrata, sa zahvalnošću primao veće i manje donacije riječkih i hrvatskih umjetnika i nasljednika njihovih opusa od kojih su najznačajnije i najbrojnije bile dvije: 1989. donacija Romolo Venucci te 2004. donacija Božidar Rašica. Iz tih donacija osnovane su specijalizirane zbirke navedenih autora.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci ovom će najnovijom donacijom Croatia osiguranja d.o.o. iz Kolekcije Sudac, prezentiranoj na ovoj izložbi, za dvadeset tri djela povećati broj umjetnina u svojim zbirkama slikarstva, crteža i kiparstva, što je značajan doprinos očuvanju hrvatske kulturne baštine. Na tome smo im izuzetno zahvalni.

Zastupljeni su autori starije i srednje generacije (Željko Hegedušić, Ivan Kožarić, József Ács, Koloman Novak, Miroslav Šutej, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Boris Bučan, Vlado Martek, Marijan Molnar, Nikola Kojdl, Dubravko Budić, Avgust Černigoj, Albert Kinert, Tomislav Gotovac, Minja Bosanac) koji prezentiraju različita stilska i poetička usmjerenja (geometrijsko, (neo)konstruktivističko, ekspresionističko, minimalističko…)  putem raznih tehnika i načina prikaza prezentiranih na ovoj izložbi, kojima će se obogatiti zbirke ne samo Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci već i Gradskog muzeja u Varaždinu i Narodnog muzeja u Zadru.

 

 

Projekt partnerstva u kulturi