Međunarodni dan muzeja u MMSU – dobrodošli!

16.5.–18.5.2023., MMSU

Muzej moderne i suvremene umjetnosti pridružuje se i ove godine obilježavanju Međunarodnog dana muzeja te 16. i 18. svibnja poziva publiku na sudjelovanje u programu izložbi, radionica i performansa.

Cilj Međunarodnog dana muzeja je podizanje svijesti o činjenici da su „muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, bogaćenja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, suradnje i mira među narodima“, a potaknut je od strane organizacije Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM) 1977. godine i obilježava se na dan 18. svibnja, ali i u danima koji mu prethode.

Ovogodišnja tema “Muzeji, održivost i dobrobit” ukazuje na prisutnost niza gorućih okolišnih i društvenih kriza te na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost.

MMSU svoj program započinje u utorak 16. svibnja inkluzivnom obiteljskom radionicom ”Dodir svile”, a nastavlja u četvrtak 18. svibnja nizom popodnevnih programa kroz predstavljanje nove edukativne igre ”MMSU karte”, stručna vodstva kroz  trenutne izložbe ”Nikola Ukić – Zaželi želju” i ”Talaya Schmid – Liquid Cuntry”, a završava razgledom gornjih i budućih katova muzeja te ambijentalnom instalacijom Damira Šegote i manifestom neformalne umjetničke skupine Ponton.

Svi programi održavaju se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, sudjelovanje je besplatno, kao i posjet Muzeju u četvrtak 18. svibnja.

Raspored programa:

Utorak 16. svibnja, od 17.00 do 19.00 sati

MMSU Lab: Obiteljska radionica ”Dodir svile”

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja obilježit ćemo obiteljskom radionicom oslikavanja svile u suradnji s članicama Udruge slijepih Primorsko – goranske županije.

Na inkluzivnoj radionici ”Dodir svile” članice Udruge slijepih upoznat će nas svojom tehnikom oslikavanja svile koju su razvile uz mentoricu Mirjanu Marin tijekom koje se vode dodirom i kreativnom intuicijom. Pokazat će nam svoje uratke te dati upute kako nakon oslikavanja tretirati svilu, poznatu kao ”kraljicu prirodnih vlakana” koju odlikuju lijep izgled, udobnost i čvrstoća.

Ova radionica obiteljskog je karaktera te na njoj djeca sudjeluju u paru sa starijim članom obitelji (mama ili tata, baka ili djed, odrasli brat ili sestra i sl.).

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca:
https://forms.gle/hany1QtDeJGyuqL76

 

Četvrtak 18. svibnja, od 17.00 do 20.30 sati

17.00 sati – Radionica i predstavljanje edukativne igre ”MMSU karte”
18.00 sati – Vodstvo kroz izložbu Talaye Schmid ”Liquid Cuntry” te Nikole Ukića ”Zaželi želju”
18.30 sati – Razgled dijelom uređenih prostorija na 2. katu MMSU
19.00 sati – Ambijentalna instalacija ”Dobrodošli” autora Damira Šegote uz čitanje manifesta neformalne umjetničke skupine Ponton na tavanu (3. katu) Muzeja.

Radionica i predstavljanje edukativne igre ”MMSU karte”, 17.00 sati

Muzej moderne i suvremene umjetnosti predstavlja edukativne karte za aktivan posjet muzeju. Podijeljene u deset različitih kategorija, karte s kratkim uvodom u pojedini pojam, postavljenim pitanjima i pripadajućom ilustracijom, potiču posjetitelje na razmišljanje, zamišljanje, analizu i raspravu o muzejskim, izložbenim i temama vezanim uz umjetnička djela.

MMSU karte za aktivan posjet muzeju nastale su u suradnji s kustosom i muzejskim pedagogom Markusom Waitschacherom, odnosno u suradnji s Odjelom za edukaciju Neue Galerie Graz, Universalmuseum Joanneum. Waitschacher je za vrijeme boravka u riječkoj Kamov rezidenciji, predložio da se za potrebe edukativnog muzejskog programa, prenamjene, i novim sadržajem nadopune, edukativne karte koje je s kolegama razvio u Grazu. Karte su se pokazale kao vrijedan alat, koji se može koristiti samostalno ili fleksibilno uklopiti u radionice i vodstva.

MMSU karte su nastale uz podršku Grada Rijeke i Kulturnog odjela Regije Štajerske, koji je uz produkciju karata, putem rezidencijalne mreže STYRIA-ARTIST-IN-RESIDENCE, financirao boravak kustosa u rezidenciji.

Koncept: Kora Girin, Monika Holzer-Kernbichler, Ivana Lučić, Antonia Veitschegger, Markus Waitschacher
Ilustracije: Anna Docker
Grafički dizajn: Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić
Lektura: Lidija Toman
Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca:
https://forms.gle/2uvbVBauf2Q7Nqz19

 

Stručno vođenje izložbama, performans ‘Dobrodošli!’ i manifest skupine Ponton, 18.00 – 20.30 sati

Uz vodstvo kroz izložbe Talaye Schmied pod naslovom ”Liquid Cuntry” te Nikole Ukića ”Zaželi želju” koji će započeti u 18.00 sati, u sklopu Međunarodnog dana muzeja pripremamo program ”Dobrodošli!” kojim za ovu priliku otvaramo i preostale katove Muzeja. Od 19.00 sati građanke i građane Rijeke pozdravljamo u rijetko pokazivanim, javnosti nedostupnim i pretežno neuređenim prostorijama Muzeja na 2. i 3. katu koji dijelom služe kao čuvaonice, a povremeno ih aktiviramo umjetničkim programima.

Ovog puta, prostor 3. kata osvajaju Damir Šegota ambijentalnom instalacijom ”Dobrodošli!” i riječka neformalna umjetnička skupina Ponton čitanjem manifesta koji progovara o poziciji umjetnosti.

Ponton je svugdje usidren. Ponton poziva sve umjetnike, znatiželjnike, fu-turiste & prezent-iste, putnike morem i kopnom da dođu i ispričaju što je za njih umjetnost.
…Ponton je voda, granica, pograničje, svratište, dom i scena za sve umorne od lažnih tradicija, loših autentičnosti, prisvajanja prostora i zatvaranja u granice jedne nacije, jedne kulture, jedne religije, jednog uvjerenja…

Ponton čine: Olja Dešić, Branko Lenić, Branko Mijić, Nikica Petković, Damir B. Pišta, Melita S. Staničić, Damir Šegota, Deni Šesnić, Žak Valenta.

 

Program se organizira uz podršku volonterki i volontera u kulturi HKD-a na Sušaku, Udruge slijepih Primorsko-goranske županije i PIK-a d.d.

Dizajn vizuala: Marino Krstačić Furić & Ana Tomić

 

           

 

Na Međunarodni dan muzeja, u četvrtak 18. svibnja, ulaz na izložbe i programe MMSU-a je za sve posjetitelje besplatan.