Markus Waitschacher – kustos na rezidenciji

1.4.–17.4.2022.

U travnju i srpnju 2022. godine kustos, muzejski edukator i kulturni antropolog, Markus Waitschacher, boravit će u rezidenciji Kamov u Rijeci.

 

Dvomjesečnu istraživačku rezidenciju Markus Waitschacher iskoristit će za stvaranje ‘kritičkog vodiča kroz muzej‘. Fokus pritom stavlja na odnose službenih i alternativnih narativa o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i prati kako se moguće povijesti Muzeja isprepliću sa i ogledavaju u muzejskom fundusu. S uporištem u vlastitoj transdisciplinarnoj praksi na razmeđu medijacije umjetničkog sadržaja, kustoskih praksi i kulturno-antropološkog pristupa, Waitschacher planira provesti opsežno istraživanje povijesti kolekcije, arhitekture i strukture institucije. Uz intervjue i diskusije koje će povesti s muzejskim osobljem, umjetnicima iz kolekcije te posjetiteljima Muzeja, Waitschacher će napraviti i etnografsko istraživanje unutar i izvan institucije. Rezultate istraživanja predstavit će u analognoj ili digitalnoj formi.

O kustosu:

Markus Waitschacher je umjetnički medijator, kustos i kulturni antropolog. Živi i radi u Grazu, Austrija. Interesi njegovoga kulturno-antropološkog istraživanja jesu etnografski obrat u vizualnoj umjetnosti i pitanja reprezentacijske kritike u etnografiji i umjetnosti. U svojoj kulturno-antropološkoj praksi usmjeren je na istraživanja urbanog prostora.

Zajedno s Adinom Camhy, Coline Robin i Robinom Klengelom, izdaje publikacije o različitim gradskim četvrtima i lokacijama u sklopu umjetničkih istraživanja.

Waitschacher radi kao muzejski edukator u Univerzalnom muzeju Joanneum u Grazu, gdje je zadužen za modernu i suvremenu umjetnost u Kunsthausu i Neue Galerie Graz. Uz to, s Birgit Kulterer recenzent je publikacija o umjetničkoj zbirci grada Graza, a njih dvoje zajedno potiču različite umjetnike da razmišljaju o novim i alternativnim oblicima predstavljanja muzejskih zbirki.

Kao slobodni kustos, djeluje u različitim kontekstima, uglavnom site-specific. Središnje teme njegove kustoske prakse su lokalni fenomeni, zanimljivosti i legende, ljudski i izvanljudski odnosi te preplitanja i povezanost svega ovoga sa širom poviješću.

Markus Waitschacher radio je na projektima i izložbama u Kunstverein Kärnten (Klagenfurt, Austrija), Kunstverein < rotor > (Graz, Austria), Pavelhaus (Laafeld, Austrija), bazament gallery (Tirana, Albanija), viennacontemporary (Beč, Austrija), Centro de Desarollo de las Artes Visuales (Havana, Kuba) i Kunstraum haaaauch-quer (Klagenfurt, Austrija).

Od 2021. godine radi kao kustos vizualnih umjetnosti za FORUM STADTPARK, interdisciplinarni umjetnički centar u Grazu, Austrija.

Rezidenciju je podržao Odjel za kulturu Regije Štajerske / Kultur – Land Steiermark.

Foto: Alfred Lenz; Markus Waitschacher u: Alfred Lenz: bez naziva, viennacontemporary, 2020