Čitateljska večer „Moći užasa i granice solidarnosti“

4.3.2022. u 17h

Na čitateljskim večerima u sklopu izložbe Andreja Kulunčić: Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete raspravljamo o odlomcima iz teorijskih knjiga, koji čitateljima omogućuju razumijevanje svjedočanstava logorašica unutar tema logora, traume i rodne specifičnosti.

U drugoj čitateljskoj sesiji glasove političkih zatvorenica stavit ćemo u suodnos s teorijskim glasom antropologinje Mary Douglas iz knjige Čisto i opasno (1966; 2004). Prema Douglas, najvažniji binarni odnos unutar svake kulture jest razlikovanje čistog/zdravog/moralnog i nečistog/škodljivog/nemoralnog. Na toj se razlici grade simbolički sustavi i prostori, etičke i društvene norme i vjerovanja. Niz ceremonija degradacije ili javnog posramljivanja kažnjenica – šišanje do kože, nošenje pogrdnih natpisa, uskraćivanje higijene, spavanje na podu, čišćenje kanalizacije i sl. – otkriva moralnu geografiju ženskih logora. Unutar nje su postojale različite ritualne prakse, različite zone zabrane kontakta i vrijedila različita pravila za kažnjenice na dnu („nepopravljivu bandu“) i one žene koje su čekale izlazak na slobodu („brigadirke“). Golootočki je sustav kažnjavao solidarnost, empatiju i brižnost, kao temelj ženske socijalizacije, a zahtijevao denuncijaciju, slijepu poslušnost i jednoumlje. U tome je moć užasa ovog ženskog iskustva koje Julia Kristeva analizira kao „zaziranje od samog sebe”, koje se javlja „kada subjekt, umoran od uzaludnih pokušaja da se prepozna izvan sebe samoga, u sebi pronađe nemoguće: kada nađe da nemoguće predstavlja samo njegovo biće, otkrivajući da to biće jest zazorno”.

Čitateljsku večer moderira Sarah Czerny.

Zbog ograničenog broja sudionika/ca na čitateljskim večerima, molimo vas da se prijavite na mail 850zena@gmail.com

Sudionice radionica i čitateljskih večeri ne plaćaju ulaznicu na izložbu.

Sarah Czerny diplomirala je i doktorirala na Sveučilištu u Edinburghu (Socijalna antropologija). Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci počela je raditi 2008. godine. Docentica je na Odsjeku za kulturalne studije, a trenutno je pročelnica. Njezin glavni fokus istraživanja je na odnosima čovjeka i životinja. Predaje kolegije o tome, kao i kulturnu geografiju i uvodne kolegije u antropologiju. Istražuje “mliječne odnose” iz perspektive nekoliko različitih vrsta sisavaca (krava, koza, ovca, čovjek i magarac). Njezin rukopis “Absent Interests: On the Abstraction of Human and Animal Milks”, usporedba ljudskog dojenja i mužnje životinja uskoro će biti objavljen. U njemu uspoređuje uloge žena i krava/ovaca/koza i magaraca u proizvodnji mlijeka.

Foto: Andreja Kulunčić “Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete”, crtež, kreda na pakpapiru, 2020.