Mario Cvjetković – (ne)mogućnost

17.7.–2.8.2015., Mali salon

Od 2012. nadalje, Mario Cvjetković radi pojednostavljenu, gotovo šturu dokumentaciju svojih akcija i intervencija u javnom prostoru, zaokupljen premještanjem sporednih situacija i uzgrednih pojedinosti iz statusa backstagea u prvi plan.

Živopisnom obilju nema mjesta. Pogled biva decentriran. A autor samog sebe, i kao inicijatora i kao protagonista izvedenih akcija, kao da izbacuje iz fokusa i briše iz kadra. U izrežiranim prizorima prag između skrivanja i pokazivanja, prisustva i odsustva neprestano proklizuje. U radu Dno, kontejneri smješteni u blizini galerije bivaju prebačeni u njenu utrobu. Ili se pak autor u performansu Neprisutnost pojavljuje s ispuhivanjem cigaretnog dima, zadržavajući se dok ne popuši cigaretu.

Dok minimalnim zahvatima uprizoruje uobičajeno prikrivene restrikcije unutar javnog prostora, odnosno spornu razdjelnicu privatiziranog i društvenog, ekskluzivnog i svakidašnjeg, sebe samog pozicionira u uzmaku. Ograničenja vidljivosti koja i na formalnoj i na sadržajnoj razini prate radove, djeluju poput eksponenta ograničenja što karakteriziraju kako javni prostor, tako i (ne)mogućnost djelovanja samog autora. Umjesto samouvjerenosti i direktnog angažmana, nailazi namjerno zakazivanje, podbacivanje u sustavu izlaganja. Radove možemo prepoznati kao geste nijemog otpora koji se pozivaju na oskudnost, na uzmicanje od produktivnosti i učinkovitosti od samog početka. Kao neobavezno, ništa manje svojeglavo, osporavanje samorazumljivih imperativa vidljivosti, prisutnosti i umreženosti, nametnutih u doba spektakla vizualne komunikacije.

Životopis
Mario Cvjetković je rođen 1969. godine u Dubrovniku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. godine. Od kraja 1990-ih izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Član je HDLU-a. Živi i radi u Dubrovniku i Zagrebu.

 

Kustosi: Ksenija Orelj i Slaven Tolj

Foto: Ruta, performans, 2014. (iz arhive ARL Dubrovnik)

Otvorenje: 17.7. u 20 sati
Performans: 17.7. u 19:59, Mali salon

Kustosi: Ksenija Orelj i Slaven Tolj