Marcus Doyle – Noćna fotografija

8.7.–10.8.2010., Mali Salon

Marcus Doyle, britanski fotograf mlađe generacije, na fotografskoj sceni je prepoznat kao predstavnik pejzažne i noćne fotografije.

 

Svoju će izložbu imati u okviru Rijeka foto festivala u Malom salonu, a za vrijeme svog boravka u Rijeci, fotografirat će njemu zanimljive riječke prizore koje će objedinjene ciklusom donirati Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Urbani pejzaži Marcusa Doyla bave se okolinom koju čovjek mijenja i eksploatira. Njegove fotografije pokazuju ožiljke ljudskog djelovanja, ali bez ljudi. Marcus Doyle je u posljednjih deset godina snimio veliki broj pejzaža od arktičkog polarnog kruga do pustinja Afrike. Tijekom tri godine boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, koje je proputovao uzduž i poprijeko, proizvodi ogromnu količinu fotografija, uključujući slike legendarnog napuštenog ljetovališta Salton Sea. Potom se vraća u Veliku Britaniju gdje je snimio svoj najpoznatiji projekt Scottish Borders.

Njegovi pejzaži istražuju mjesta koja su često zanemarena, a noćna fotografija otkriva svijet posebne atmosfere gdje se ono obično pretvara u neobično i nestvarno. To postiže kamerom velikog formata i dugotrajnim i strpljivim čekanjem (katkada satima i danima) na onaj pravi moment, pravo svijetlo. Posebna upotreba boja i oko istrenirano za detalje daju Doylovim slikama bezvremensku kvalitetu. Zbog toga njegovi uradci  izgledaju nestvarno, ponekad i poput ‘retuširanih’ fotografija. Međutim, ovakve fotografije autor uspijeva postići uz pomoć analogne opreme, fotografskog stativa i dugim, strpljivim čekanjem željenog kadra.

Marcus svoju prvu knjigu fotografija, Night Vision, objavljuje 2004. godine, a u pripremi je njegova nova knjiga, Urban Jungle.

Za vrijeme svog boravka u Rijeci, Doyle je po vlastitom nahođenju obilazio obalne dijelove grada i bilježio motive iz riječke industrijske prošlosti. Zatečen obiljem zabačenih prostora unutar industrijske arhitekture i prekrasnim vidicima na morski pejzaž, odlučio je napraviti seriju fotografija koje će na gledatelja prenijeti najupečatljivije utiske koje je grad Rijeka ostavio na njega. Inače je poznat po afinitetu prema prostorima koji su u određenom trenutku napušteni i zaboravljeni od strane čovjeka, a u kojima još uvijek postoje tragovi njegove prisutnosti. Fotografije Rijeke, Marcus Doyle će donirati Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

www.marcusdoyle.co.uk

Fotografije Marcusa Doylea izlagane su u New Yorku, LA, Chicagu, Belgiji, Parizu i Londonu te su izrazito interesantne kolekcionarima i privatnim kupcima.