DAN OKI, Retrospektiva 1989. – 2010.

5.10.–12.11.2010., MMSU

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održat će se prva retrospektivna izložba Dana Okija organizirana u Hrvatskoj, na kojoj će se predstaviti radovi nastali od 1989. godine do danas.

Radi se o kritičkoj i stručnoj valorizaciji više od dvadeset godina profesionalnog umjetničkog rada, dvadeset godina rada s filmom i deset godina aktivnog predavanja na Akademijama. Izložba će uključivati medijske instalacije, fotografije te u svom popratnom dijelu atraktivan filmski program, kojima će se publika upoznati s ključnim radovima njegovog likovnog, te filmsko-medijskog stvaralaštva. Radovi se temelje na procesima i istraživanjima osobnih, vizualnih i narativnih sadržaja, koji uvjetuju različite medijske forme i načine njihove prezentacije. U središtu interesa zadnjih nekoliko godina je hibridni dugometražni film, fotografija i kinematografska baza podataka u kontekstu novih medija. Dan Oki je jedini hrvatski umjetnik koji uz izložbe radi i dugometražne igrane filmove. Uz filmske projekcije u riječkom Art kinu tijekom izložbe organizirati će se medijska radionica, predavanja i javna vodstva.

Kao medijski umjetnik i filmski autor, Oki pripada malobrojnim hrvatskim umjetnicima koji su svojim radom prisutniji i zapaženiji u inozemstvu negoli u matičnoj sredini.

Dan Oki (Slobodan Jokić) rođen je u Zadru, 1965. godine. Svoje prve foto izložbe i eksperimentalne filmove realizira u Zagrebu od 1987. do 1989. godine za vrijeme studija Politologije i Novinarstva  na sveučilištu u Zagrebu gdje i diplomira 1989. godine. Od 1991. do 1993. studira film i video na De Vrije Academie u Den Haag-u u klasi profesora Fransa Zwartjesa. Godine 1996. završava magistarski (M.A.) studij iz medijskih umjetnosti na Hogeschool voor de Kunsten u Arnhemu. Od 1997. do 1999. studira na postdiplomskom studiju iz filmske režije i scenaristike na Maurits Binger Film Institute u Amsterdamu. Predaje kao izvanredni profesor na području filma i video umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i Dramskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je kao gostujući profesor na mnogim Akademijama u Europi.
Živi i radi u Splitu. Svoje filmove i galerijski artikulirane radove prezentirao je na festivalima, u galerijama i muzejima u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji. Njegovi radovi se nalaze u domaćim i međunarodnim kolekcijama renomiranih institucija na području medijskih umjetnosti, kao i u privatnim kolekcijama. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Dan Oki, javno vodstvo kroz izložbu
MMSU, srijeda,  6. 10. 2010. u 12 h
Video radionica  Dana Okija
MMSU,  srijeda, 6. 10. 2010. u 14 h i četvrtak, 7. 10. 2010. i dalje po dogovoru do 12. 11. 2010.

Video radionicu  je osmislio Dan Oki, medijski umjetnik i profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, kao edukativni segment  svoje  retrospektivne izložbe u MMSU.
Zadatak radionice je poticati i razvijati kreativnost na području videa  kao umjetničkog  medija, te pokazati mogućnosti izražavanja kroz različite forme video umjetnosti.
Radionica će se odvijati u više faza. Nakon pripremne faze u MMSU, radovi će biti realizirani u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u razdoblju od 8. do 11. 11. 2010.  te javno prezentirani u MMSU.
Radionica je namijenjena studentima, mladim umjetnicima, starijim srednjoškolcima. Broj sudionika je ograničen. Naknada za sudjelovanje 250,00 kn. Prijave na tel 492 615, 492 611 ili e-mail mmsu@mmsu.hr.  Više o radionici na www.mmsu.hr.

Izložba je realizirana sredstvima Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH, HAVC-a i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske.
Hvala na potpori Ministarstvu kulture RH, AVC Zagreb, HULU Split, MKC Split, MSU Zagreb, Muzeju Grada Rijeke.

 

Otvorenje izložbe:, utorak, 5. listopada 2010. u 20.30 sati,   MMSU
Javno vodstvo: 6. listopada 2010. u 12 sati, MMSU
Video radionica: 6. i 7. listopada 2010., MMSU
Razgovor s autorom i projekcija filmova Oxygen 4 i Predstava: 8. 11. – 11. 11. 2010., Art kino Croatia