Kud plovi ovaj oblak? – izložba iz zbirke MMSU

14.6.–25.8.2023.

Izložba Kud plovi ovaj oblak otvara se 14. lipnja u 20 sati, povodom Dana grada Rijeke. Izložba iz zbirke MMSU predstavlja rjeđe izlagane autorice i autore čiji su radovi mahom nastali početkom 2000-ih.

Otvorenje: 14. 6. u 20 sati

Umjetnici iz kolekcije: Igor Grubić, Zlatko Kopljar, Andreja Kulunčić (koautori: Trudy Lane, Gabrijela Sabol, Matija Pužar, Ivo Martinović), Siniša Labrović, Nika Radić, David Smithson, Izabela Peculić Stančić, Damir Žižić i Kristian Kožul, kolektiv „The Moving Crew“. Pozvani umjetnici: Petra Mrša, Zvonimir Pliskovac, Marina Rajšić.

Kustosice: Ksenija Orelj, Sabina Salamon; Suradnica: Ljiljana Kolešnik; Dizajn: Ana Tomić, Marino Krstačić-Furić

Danas je oblak središnja metafora interneta: globalni sustav velike moći i energije koji ipak zadržava auru nečega pojmovnog i numinoznog, nečega što je gotovo nemoguće shvatiti. (…) Navikavamo se oslanjati se na njega, a gotovo da nemamo pojma tome što mu povjeravamo i čemu to povjeravamo. (James Bridle, Novo mračno doba, Rad i misao, Rijeka-Zagreb, 2019.)

Povodom Dana grada Rijeke otvaramo izložbu iz zbirke MMSU s rjeđe izlaganim autoricama i autorima čiji su radovi mahom nastali početkom 2000-ih. Aktivno uključujući prostor i gledatelja, između privatne i javne, fizičke i onlajn sfere, radovima otvaramo milenijske teme: posvemašnja umreženost i digitalna povezanost, osipanje fizičke bliskosti, kroz utjecaj internetskih tehnologija na percepciju stvarnosti.

Koncepcija izložbenog serijala kojom prezentiramo muzejsku kolekciju predlaže komunikativne pojmove: informacijski oblak, tijelo kao digitalna slika, bijeg od stvarnosti, lažni identiteti, hiperbirokratizacija, izolacija. Da bi se izbjegao zamor informativno usmjerenim, kronološkim prezentacijama, u ovogodišnjem izdanju predstavljamo tematsku izložbu radova, uglavnom instalacija koje rijetko izlažemo, jer su prostorno zahtjevne i postavom kompleksne. Nadovezujemo se na serijal Upute za gledanje: Što bi tijelo htjelo? (2018.) te Riječi za gledanje (2022.), kojima u nedostatku stalnog postava i većeg izložbenog prostora, predstavljamo isječke iz različitih muzejskih zbirki.

Naslovom Kud plovi ovaj oblak usmjereni smo na informacijski oblak kao metaforu globalnog društva i prisile komunikacijske umreženosti. Dok je stari (sveti) čovjek bio opsjednut nebom, moderni čovjek fasciniran je nadmoći informacijskog oblaka i njegovom svjedočenju trenutku ovdje i sada, bez mogućnosti predaha i odmaka. Bez obzira na to što ne izlažemo recentnu medijsku umjetnost, izložbom ispostavljamo simultani doživljaj realnog i virtualnog, čiju dvoznačnost možemo opisati kao svojevrsnu stereo-stvarnost. S glavom u oblacima sve lakše zaboravljamo na osjećaj vlastitog tijela, potiskujemo užitak neposrednog razgovora i pribjegavamo razmjeni informacija s onima koje nikada nismo ugledali svojim očima…

Nalik na antropologiju svakodnevice, izložba Kud plovi ovaj oblak? pita se o fizičkim i virtualnim poveznicama tijela (Petra Mrša, The Moving Crew), fabrikaciji vlastitog izgleda (Marina Rajšić), dezorijentiranosti između monologa i razmjene (Siniša Labrović, Izabela Peculić Stančić). Produbljuje komunikaciju kao dvojben proces sporazumijevanja (Nika Radić), i dotiče pitanje neodrživosti uzročno-posljedične perspektive na stvarnost (David Smithson). Kritika kulture spektakla i lažnih obećanja potrošačkog društva (Damir Žižić i Kristijan Kožul), kao i prisilno udovoljavanje društvenim stanadardima koje dovodi do podčinjenosti i neslaganja (Igor Grubić, Zlatko Kopljar) provlače se kao stare teme s novim obličjima. Ne ostavljamo ni budućnost po strani, obazirući se na dosege genetskog inženjeringa (Andreja Kulunčić). Svojesvrsnu iznimku čine stripovi riječkog autora Zvonimira Pliskovca, objavljivani sedamdesetih godina u popularnom omladinskom listu Val, na temu banalnosti i pričina komunikacije – ‘kada se pravimo da se dobro razumijemo’.

Izložba artikulira doživljaj gubitka identiteta, pomanjkanje sigurnosti i pripadnosti, kao i osipanje zajedništva u informacijski ubrzanim, ekonomski nestabilnim vremenima. U različitim pristupima i medijskim formatima, radovi polaze od pitanja, kako međusobno komuniciramo, tko vodi informacijsku bitku i kakvi nas strahovi priječe u izravnoj, otvorenoj komunikaciji?

Procjenjuje se da je u posljednjih 30 godina proizvedeno više informacija nego u prethodnih 5000 godina, odnosno da nedjeljno izdanje New York Timesa sadrži više informacija nego što ih je tokom cijelog svog života mogla imati obrazovana osoba u 18. stoljeću. (Ignacio Ramonet, Tiranija komunikacije, 2001).

PARALELNI PROGRAM:

Vodstva izložbom: 29. 6. i 6. 7. u 18 sati

Predavanja Kud plovi ovaj kontejner?, 29. 6. s početkom 19 sati

Iva Roman i Goran Manfreda, Jadranska vrata d.d., Rijeka – kako čitati grad kroz kontejnerizaciju luke?, razvoj kontejnerskog terminala Brajdica i njegov utjecaj na grad Rijeku, u 19 sati

Ivana Meštrov, kustosica – kolaborativne umjetničke prakse u urbanom okruženju s kontejnerom kao modularnim elementom, u 19:40 sati

(PREDAVANJE Ivane Meštrov ODGOĐENO za 6. 7. u 19 sati)

*Predavanja se izvode u sklopu programa Nulti sat

Radionice MMSU Lab u sklopu dječjeg festivala Tobogan:

30. 6. od 10 do 11:30 sati radionica ”Kud plovi ovaj kontejner?” nastala u suradnji sa studenticama APURI – Ana Marija Lončar, Iva Kajić, Laura Šumanović, Lucija Maržić, Marija Konfic, Nika Dušak, pod mentorstvom umjetnice Nadije Mustapić i muzejske pedagoginje Ivane Lučić

7. 7. od 10 do 11:30 sati radionica ”Oblak na bedžu” pod vodstvom muzejske pedagoginje Ivane Lučić

Podrška: Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija RH; Zahvala: volonterke i volonteri u kulturi HKD-a na Sušaku, Elena Živanović, Iva Roman i Goran Manfreda (ICTSI Group), Drugo more, Davor Dukić; Medijski partner: Maersk Croatia d.o.o.