Konferencija mreže NEMO – Museums making sense

16.11.–19.11.2020.

Na konferenciji Europske mreže muzejskih organizacija NEMO koja se održava od 16. do 19. studenog, u ovogodišnjem on-line izdanju bit će predstavljen i Muzej moderne i suvremene umjetnosti te aktualna izložba 51 000 Balthazargard.

 

 

Konferencija Europske mreže muzejskih organizacija NEMO okupit će 50 govornika iz 15 različitih zemalja, kojima će se pridružiti preko 1500 registriranih sudionika. Predstavnici europskih nacionalnih muzejskih organizacija, muzejski stručnjaci, kreatori kulturnih politika i aktivni sudionici u europskim muzeološkim projektima raspravljat će o važnim temama za europske muzeje, s ciljem razmjene ekspertize, povezivanja i umrežavanja.

NEMO je nezavisna mreža nacionalnih muzejskih organizacija koja predstavlja muzejske zajednice u Vijeću Europe, naglašavajući ključni ulogu muzeja u očuvanju kulturne baštine.

Na posebnom panelu ispituju se i izazovi koje je pandemija COVIDA-19 donijela muzejskom sektoru, uključujući i prikaz početnih rezultata NEMO-vog praćenja utjecaja pandemije na muzejsku djelatnost.

Važnost povezivanja u ovim izazovnim vremenima je očita, poručuje David Vuillaume, predsjedatelj NEMO-a i objašnjava: – Svaki je muzej u Europi jedinstven, ali se njih 30.000 suočava sa sličnim izazovima. Mreža poput NEMO-a pomaže im u pronalaženju zajedničkih odgovora, razmjene vrijednih iskustava te da budu prepoznati kao dio zajedničkog kulturnog kruga.

Iz ovogodišnjeg bogatog programa izdvajamo online vodstvo izložbom 51 000 Balthazargrad, 16.11. u 15 sati. Izložbu će predstaviti kustos Željko Luketić, dizajnerica Kristina Wolf (Brigada) i koordinator projekta Zoran Krušvar.

Drugog dana konferencije, 17.11 u 11 sati, održava se panel Spotlight on Rijeka museums! kojim  se predstavljaju četiri lokalna muzeja: Muzej Grada Rijeke, MMSU, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej Rijeka. O Muzeju moderne i suvremene umjetnosti govorit će ravnateljica Branka Benčić i viša kustosica Ksenija Orelj.