PRVA ONLINE KAMOV REZIDENCIJA – Ben Cain, Tina Gverović, Tanja Vrvilo

1.12.2020.–31.12.2021.

U trenutku rastuće ranjivosti kulturnog i umjetničkog sektora podrška umjetničkoj zajednici u istraživanju i radu potrebna je više nego inače. Kolebljivost okvira unutar kojih će se muzejski programi odvijati u nadolazećem razdoblju, s neizvjesnim datumom vraćanja na staro normalno potaknuli su nas na pokretanje online rezidencije KAMOV koja će prve rezidente na daljinu ugostiti u prosincu 2020. i siječnju 2021. godine.

 

I sami u nemogućnosti realiziranja fizičkih rezidencija u KAMOV-u, u nemogućnosti putovanja, gostovanja i boravka suradnika u Rijeci, Muzej moderne i suvremene umjetnosti želi pokrenuti komunikaciju i dijalog s umjetnicima, kustosima, istraživačima i pozvati ih da nam se pridruže iz svojih domova, ili privremenih kućnih ureda. Pozvani autori, na kreativnoj rezidenciji u trajanju od mjesec do dva mjeseca mogu predložiti istraživanja, projekte, tekstove, zvukove, slike, bilješke, pokušaje, eksperimente, radove u nastajanju ili gotove radove.

Zamagljeni pogled u sutrašnjicu koju oblikuju donesene mjere i mehanizmi balansiranja između sigurnog i opuštenog načina življenja naveli su nas na promišljanje odnosa nadgledanog i prepuštenog slučaju i u drugim profesionalnim i intimnim sferama. Umjetnici tako mogu rezidenciju slobodno tematski vezati uz proturječja planiranog i teško sagledivog, odnosno dostupnog i nedostupnog. Pritom mogu istraživati kolekciju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti dostupnu on-line, dokumentaciju, program i kontekst muzeja, objaviti slike i tekstove, vizualne eseje na mrežnoj stranici muzeja, ili youtube kanalu, zauzeti komunikaciju preko muzejskog instagram profila, preispitati teme i kontekste u pozadini umjetničkog i muzejskog rada, kvarta ili grada, tematski okvir interpretirati kroz prizmu svakodnevice ili razotkriti povijesne narative, korelacije i projekcije. Kustosi i djelatnici muzeja na raspolaganju su za podršku u istraživanju radu.

Prva rezidencija realizira se direktnim pozivom, dok će se u budućnosti raspisati i međunarodni natječaj.

Carte blanche prve online rezidencije KAMOV upućen je Tanji Vrvilo, Tini Gverović i Benu Cainu.

Foto: Together Again (web), Ben Cain, 2020.