Kolektivno stvaranje instalacije Collective strings

13.11.–29.11.2020., MMSU, Krešimirova 26c

Od 13. do 29. 11. 2020. prizemlje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti postaje raznobojno čvorište tisuća niti uz participativnu instalaciju Collective Strings danske umjetnice Karoline H. Larsen koja posjetitelje, pomoću različitih uputa i igara, poziva na sudjelovanje u kreiranju zajedničkog prostora.

Collective Strings participativna je instalacija koja će se stvarati dan po dan, uz pomoć kilometara šarenih niti. Djeca i ostali posjetitelji muzeja pozvani su da raznobojnim nitima fizički iscrtaju prizemlje Muzeja u zajednički prostor stvaranja i igre. Svaki pokret, boja i imaginacija doprinijet će oblikovanju bogate skulpture puna padajućih niti i čvorova.

Projekt Collective Strings izrastao je iz potrebe umjetnice za istraživanjem slobodnog pokreta i drugačijeg načina izražavanja. „Pomoću klupka niti zavarala sam svoje tijelo i um, navela ih na igru u javnom prostoru. Htjela sam izmijeniti kretanje uvijek istom efikasnom rutom od točke A do točke B i pronaći zaboravljene putove (…).“, objašnjava umjetnica. Uoči radionice u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Larsen izjavljuje „Nit ima dva kraja: jedan kraj počinje od mene, a drugi bacam vama. Hoćete li ga uhvatiti? Kako možemo ovaj javni prostor Muzeja zajednički pretvoriti u umjetničko djelo? Kako se u javnom prostoru možemo povezati?“

Posjetitelji su pozvani da se pridruže dvjema radionicama koje će se održati u prizemlju Muzeja u subotu, 14.11., s početkom u 10 i u 11:30 sati. Radionice su namijenjene svim uzrastima, a prijave se primaju na e-mail adresu balthazargrad@mmsu.hr. Instalacija će u prostoru biti postavljena do kraja studenog, a moći će ju stvarati svi posjetitelji pri dolasku na izložbu 51 000 Balthazargrad. Po završetku programa šarene platnene niti korištene za instalaciju bit će podijeljene zainteresiranim građanima.

Karoline H. Larsen umjetnica je koja svoj rad temelji na performansu i javnim umjetničkim instalacijama kojima poziva na participaciju i istraživanje. Larsen stvara neformalne prostore uklanjajući granice između umjetnosti i igre, umjetnika i publike. Njen umjetnički projekt Collective Strings proputovao je Europom (s nedavnim gostovanjima u Rimu i Moskvi) i svijetom, uključujući New York, Cape Town i Peking.

Radionice se održavaju u subotu, 14.11., s početkom u 10h i u 11:30h

Prijave se primaju putem e-maila balthazargrad@mmsu.hr