KINO UMJETNICA: filmski i video program uz izložbu Vidljive

16.12.–19.12.2023., MMSU Rijeka, Art kino, Rijeka

 

Kino umjetnica: Topografije, prostori, praznine, 16. 12. 2023. u 17 sati, MMSU

Kino umjetnica: Žena u ogledalu, 19. 12. 2023. u 18 sati, Art kino

 

 

Kino umjetnica je filmski i video program zamišljen kao popratni program uz izložbu Vidljive, koja se realizira od 15. prosinca 2023. do 6. veljače 2024. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, kao projekt  međumuzejske suradnje pet muzeja (MSU Zagreb, MMSU Rijeka, Galerija umjetnina Split, Umjetnička galerija Dubrovnik, Muzej likovnih umjetnosti Osijek).

Izložba predstavlja pregled recentnog stvaralaštva umjetnica, kako bi se osvijestila nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću umjetnica u muzejskim kolekcijama i izložbenim programima. Produkcija obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te predstavlja više od devedeset autorica, a plod je istraživanja zastupljenosti umjetnica u umjetničkim zbirkama muzejskih institucija. Ujedno predstavlja određene aspekte i mapiranje suvremene umjetničke prakse autorica u Hrvatskoj.

Program projekcija Kino umjetnica izvodi se u obliku dislociranog dispozitiva iz muzejske bijele kocke u kino dvoranu ili black box, kako bi dodatno proširio kontekst i usmjerio fokus prema bogatoj i raznolikoj audiovizualnoj produkciji umjetnica koja se formira upravo u međuprostoru suvremene umjetnosti i filma. Obuhvaća dva dijela, Topografije, prostori, praznine (MMSU, 16. 12. 2023.) i Žena u ogledalu (Art kino, 19. 12. 2023.).

Videoradovi umjetnica od marginalne su pozicije šezdesetih i sedamdesetih godina do suvremenog redefiniranja novog kanona istodobno dijelili tu poziciju marginalnosti s razvojem videoumjetnosti uopće, kao novog medija, te uz ulazak u dominantno muško polje označavali kontinuiranu borbu za vidljivost i osvajanje prostora unutar sustava umjetnosti i njezinih institucija, stvarajući nov jezik na novom, neistraženom terenu.

U okviru programa Kino umjetnica: Topografije, prostori, praznine 16. prosinca 2023. u MMSU-u bit će prikazani video radovi Planine (Hrvoslava Brkušić), Porvenir (Renata Poljak), Karbon (Tina Gverović ), Prebivalište praznine (Tanja Deman), Transformance (Nina Kurtela) i Strujanja (Katerina Duda). Program Topografije, prostori i praznine okuplja radove koji uokvirujući prostor i vrijeme, mjesto i identitet reflektiraju međuodnose i tenzije različitih prostornih i temporalnih dinamika između čovjeka i okoline. Usmjereni na doživljaj krajolika, bilo da se radi o prirodi ili izgrađenom okolišu, sa ili bez ljudskog prisustva, arhivskom found footageu, poetskom dokumentu, mjestu izvođenja performansa, bilježenju napuštenih prostora ovi prizori uokviruju različite prostore, arhitekturu, nedorečenog statusa, u neizvjesnoj tenziji između prošlosti i budućnosti.

Filmski program Kino umjetnica: Žena u ogledalu koji se 19. prosinca prikazuje u Art kinu, bavi se pozicijom umjetnica u sustavu umjetnosti i umjetničkom radu, kao i njihovim položajem u društvu. Osim autorica filmova – Jagode Kaloper, Lynne Sachs, Martine Meštrović i Tanje Vujasinović – koje o navedenim temama govore u svojim radovima – o poziciji umjetnica govore i njihove protagonistice: međunarodne umjetnice upisane u antologiju avangardnog filma, Gunvor Nelson, Barbara Hammer i Carolee Schneeman, čine to u eksperimentalno-dokumentarnom filmu Carolee, Barbara, Gunvor Lynne Sachs, hrvatska kiparica Marija Ujević u animirano-eksperimentalnom Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, a glumica i slikarica Jagoda Kaloper u filmskom autoportretu Žena u ogledalu.

Riječka epizoda projekta Vidljive ostvarena je uz podršku Grada Rijeke i Ministarstva kulture i medija RH, a program Kino umjetnica uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Izložbu Vidljive realiziraju: uz Martinu Munivranu (MSU, Zagreb), autoricu projekta i koncepcije, Jasminka Babić (GU Split), Vilma Bartolić (u suradnji s Brankom Benčić i Dianom Zrilić, MMSU, Rijeka), Valentina Radoš (MLU, Osijek), Rozana Vojvoda (UGD, Dubrovnik), Ana Škegro (MSU, Zagreb) za izvedbeni i diskurzivni program.

Koncepcija filmskog i video programa u Rijeci: Branka Benčić (MMSU, Rijeka), u suradnji s Jelenom Androić.

Autorica vizualnog identiteta: Sanja Kuzmanović (MSU).